Клиентите на Nokia, които имат модели с мултимедия вече ще могат да използват приложенията на Windows Live, като например e-mail, месинджър, списъци с контакти както и блог и изпращане на снимки.

От няколко години насам, компании като Microsoft, Yahoo и Google се състезават за ценното място върху екрана на мобилния телефон, за да могат потребителите, без да влизат през уеб браузър, да използват директно онлайн услугите им.

Финландският производител на телефони планира да модифицира по-евтините модели съгласно изискванията на системата Microsoft следващата година.

Потребители от 11 европейски и средноазиатски страни ще могат да ползват услугата през своите телефони с мултимедия, каквито са N95 и N73.

Двете компании съобщиха, че първоначално услугата ще бъде безплатна, но по-късно може да въведат месечна такса. Не е ясно още как ще бъдат поделени приходите от продажби, но разходите за реклама ще бъдат поети поотделно.

Nokia и Microsoft, които винаги са били преки конкуренти поради факта, че произвеждат оперативни системи за мобилни телефони, сключиха за пръв договор през 2005, когато Nokia качи Windows Media player-а на апаратите си.

По рано този месец Nokia обяви, че има намерение да започне да използва технологията на Microsoft's, която не допуска копиране на файлове в своите софтуерни платформи, за да насърчи безжичния трансфер на музика и видео филми.

И двете компании отрекоха да е имало някога война за пазарен дял помежду им.