Най-големият в света облигационен застраховател MBIA, планира да разпродаде акции на стойност $750 млн., за да осигури оборотен капитал и да си спаси заплашеният от понижение кредитен рейтинг AAA (най-висок в класацията на Standart&Poor's).

От няколко седмици насам, под прицел са двете най-големи компании застраховащи дългови книжа MBIA и Ambac, които спешно трябва да осигурят капитал, за да не им бъде намален кредитния рейтинг. Това е много важно, тъй като ако се случи, може да изложи на риск гарантираните от тях облигации на стойност $2.4 трлн. и да поднови хаосът на финансовите пазари. От рейтинговата агенция Fitch са обявили, че може да понижат кредитния рейтинг на MBIA още тази седмица, след като съкратиха оценката на Ambac до АА (едно ниво под ААА) миналия месец.

Ако продажбата на акции се осъществи по предварително начертаната от компания схема, MBIA вече ще има натрупани $2.25 млрд. свободни капитали. Освобождаването от различни активи, започна през ноември 2007 г., когато пазарната нестабилност започна да се усеща все по-силно.

Днес акциите на застрахователя MBIA се покачват със 79 цента или +5.5% до $15.07 на борсата във Франкфурт, след като през последните 12 месеца, компанията изгуби 79% от пазарната си капитализация. Акциите на Ambac са нагоре с 2% днес, до ниво от $11.24.

От MBIA са обявили, че ще продадат 50.3 млн. свои акции, а от инвестиционната компания Warburg Pincus споделиха, че вече са направили поръчка за $500 млн. За съжаление, допълнителните парични средства, може да се окажат недостатъчни за спасяването на първокласния кредитен рейтинг, тъй като агенциите започнаха да увеличават изискванията си за капиталова наличност.

Слабостта на капиталовите пазари в САЩ и Европа през януари, до голяма степен се дължаха на създалата се несигурността на облигационните застрахователи. Рейтингът на тези компании е съществен показател за състоянието на ипотечния пазар в САЩ, тъй като те са основен гарант на дълговите книжа финансирани с ипотеки.