Въпреки огромните находища в страната, Зимбабве изпитва остър недостиг от каменни въглища. Това се отразява пагубно на националната икономика.

Наскоро трудностите в доставката на въглища станаха причина солидният потенциален инвеститор, индийският стоманодобивен Global Steel Holdings, да се откаже от сделка за реновация на най-големия в Зимбабве завод за стомана Zicosteel, съобщи АР. Индийският производител се нуждае от 60,000 тона въглища месечно, но по-рано през годината получава само по 14,000 тона, което позволява да се разпалват пещите, но не и да се произвежда. Неритмичните и недостатъчни доставки станаха причина сделката да се осуети.

Резервите от каменни въглища на Зимбабве възлизат на 30,000 милиона тона и са най-големите в южната част на Африка. Въпреки това, основният производител на въглища в страната, „Хванге Колиери", съобщи в края на седмицата, че добивът е спаднал от 1.4 милиона през миналата година до 883,000 тона за тази - виновни са износеното оборудване и недостигът на резервни части, както и конкуренцията на алтернативни горивни материали.

Злото не идва само - поради закриването на работещите с въглища електрогенератори, вече 40% от потребяваната в Зимбабве електроенергия се внася от съседни държави. Разпадащата се държавната железница е спряла да доставя въглища, nа местните производители се налага да ги внасят по автомобилни пътища от съседния ЮАР, което рязко се отразява върху цените.

Зимбабве постави световен рекорд с инфлация от 1,200% в най-сериозната криза след получаването на независимост през 1980 г.

Хляб в хлебопекарните на столицата няма, след като правителството нареди на хлебарите да намалят цените си, съобщава АП.

От вестник „Ангола прес" пък цитират официален служител в МВФ, който предрича инфлация от 4,200% за следващата година. Според изпълнителния директор на Фонда за Африка, инфлацията ще продължи да нараства независимо от заявленията на правителството, докато власт-имащите лица не променят икономическия курс.

В Зимбабве се разиграва най-лошия икономически сценарий: нарастващи цени, нарастваща бедност и спад в производството. Ситуацията е трагична, а изгледите са мрачни.