Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев подкрепя идеята за създаването на парламентарна комисия, която да следи работата на енергийния и водния регулатор. "Това е стъпка в правилната посока, защото ще даде възможност на депутатите да видят резултатите от приетите от тях закони, които дават едни или други преференции", подчерта Семерджиев.

По думите му, България вече изпреварва графика за въвеждане на мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), което налага и да бъдат предприемани действия за ограничаване на инвеститорския интерес в определени сектори, какъвто е секторът на ВЕИ.

В момента в България са инсталирани мощности от ВЕИ с обща мощност от 1500 мегавата.
Годишното производство от тези централи се равнява на това, което произвежда ТЕЦ Марица-Изток 1 (ТЕЦ "AES Гълъбово"), която има инсталирана мощност от 600 мегавата.

Причината централата от 600 мегавата да произвежда толкова, колкото е инсталираната мощност от ВЕИ, е това, че ТЕЦ "AES Гълъбово" работи сумарно по-дълго време.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че подкрепя намерението на икономическия министър Делян Добрев да бъдат премахнати преференциалните цени на фотоволтаичните централи с инсталирана мощност над 30 киловата.