Инвеститорите в опции започнаха да коментират възможността ФЕД да понижи лихвеното ниво три пъти през настоящата година, след като жилищният пазар в САЩ продължава да изостава и вече сериозно заплашва икономиката на страната.

Опциите на федералната фондова лихва търгувани на Chicago Board of Trade оценяват възможността за понижение на лихвата в САЩ от сегашното ниво 5.25% до 4.50% през оставащите 9 месеца до края на годината на 24%. Само преди седем седмици, опциите оценяваха подобно развитие на нещата на 0%.

Инвеститорите в опции очакват по-ниски лихвени нива от икономистите или фючърсните контракти, най-използвания барометър от ФЕД. Фючърсите показват възможност за спад на лихвата до 4.75% към края на годината, докато икономистите оценяват такова развитие на едва 5% възможност.

Опасенията сега са, че слабият жилищен сектор заедно с вторичния ипотечен пазар (рисков сектор), могат да пренесат негативите си на цялата банкова система и да предизвикат кредитна криза. Опциите са един от най-евтините начини да се залага за движението на лихвеното ниво, което ги прави широко използвани. Именно по тази причина, те често са по-акуратни в предвижданията си от фючърсите.

Борсата Chicago Board of Trade за първи път листва опции на федералната фондова лихва през 2003 г. Идеята в случая, е че опцията плаща $1,000 на инвеститора, ако той е познал коректно решението на банкерите за лихвеното ниво на редовната им среща. Инвеститорите не получават нищо ако не са познали.

Според икономистите и опционните играчи, ФЕД ще задържи лихвата без промяна на срещата си в сряда 21 март. Централната банка вече задържа лихвата без промяна на 5 поредни свои заседания, след като миналия август видяхме последното 17 покачване до 5.25%.