Най-късно до девет месеца е поставеният срок за договаряне на технически и финансови параметри за изграждането на новия седми ядрен блок на АЕЦ "Козлодуй" между страната ни и американската компания "Уестингхаус".

Този ангажимент е ясно разписан в подписаното споразумение днес между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и представителите на "Уестингхаус" за предварителни дейности за новата мощност, съобщава news.bg.

Припомняме, вчера Министерският съвет даде мандат на министъра на икономиката да започне преговори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй".

Минути след края на срещата на премиера Пламен Орешарски и главния изпълнителен директор на "Уестингхаус" Дани Родерик, министър-председателят изрази пред журналисти надеждата, че тези финансови и технически параметри ще бъдат договорени не в последния момент, а в по-кратък период.

Орешарски обаче за пореден път се зарече, че проектът за нов седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде финансиран дългосрочно, а няма да ангажира никакви бюджетни средства. Параметрите на финансирането също тепърва ще се договарят. "Ще направим така, че те да са в полза на нашата държава", обеща още министър-председателят.

Като за финал на своето кратко изявление премиерът Орешарски отбеляза, че стремежът на правителството е фактическото изграждане на 7-ми блок да започне от 2016 година.

Шефът на "Уестингхаус" Родерик посочи, че този проект ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност в България.