През 2006 година са отнети 115 разрешителни за водовземане на минерални води с цел отдих, профилактика и балнеолечение, заради неспазване на законовите изисквания, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Решенията за отнемане на разрешителните бяха издадени след проверки на експерти от Министерството на околната среда и водите заради това, че ползвателите на води не са упражнявали правата си, предоставени с разрешителното, не са спазвали определените в него срокове и са нарушавали условията, при които е разрешено водовземането.

Издадени са и 52 наказателни постановления за налагане на санкции за нарушаване на Закона за водите. Най-честите нарушения са водовземане при неспазване на условията в разрешителното, извършване на водовземане на минерални води без монтирано и пломбирано измервателно устройство или неотстранени в законоустановения срок повреди в тези устройства.

През миналата година МОСВ засили контрола по спазване на изискванията на разрешителните за водовземане на минерални води, изключителна държавна собственост.

Цел на проверките беше да се установи наличието на измервателни устройства и отчитане на показанията им, спазването на определените в разрешителното условия и заплащане на дължимите такси за водовземане.