Азиатските капиталови пазари се понижиха за първи път от три дни насам като най-слабо представящите се компании бяха от технологичния сектор и автомобилостроенето. Негативизмът на пазара се наложи заради по-високия от очакваното брой на новите заявки за безработни в САЩ.

Южнокорейската компания LG Display, която е втория по големина производител на LCD екрани, беше силно разпродавана заради очакванията за рецесия в САЩ и по-ниско американско потребление. Matsushita, който е собственик на търговската марка Panasonic, също бе един от най-слабо представящите се участници на пазара, а Toyota пък изгуби заради понижения от Goldman Sachs рейтинг.

Регионалният индекс MSCI затвори петъчната търговия на червено с 0.5% до ниво от 144.58 пункта, като така приключи двудневното си рали донесло общ ръст от 4.8%. За цялата седмица измерителят е с 1.9% нагоре, докато от началото на годината неговото ниво все още е с 8.4% по-ниско. Японският индекс Nikkei 225 пък пропадна с 0.7% до 13 293.22 пункта, като за понижението главна вина имаха преработвателните компании. Борсите на Китай, Хонк Конг и Тайван не отвориха заради отбелязването на празници.

„Слабите данни от пазара на труда в САЩ показват колко деликатно е състоянието на американската икономика", коментира индонезийския анализатор пред Bloomberg. „Финансовите пазари няма да се стабилизират докато американците не започнат да дават по-ясни сигнали за възстановяване", продължава той.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке за първи път тази седмица отбеляза, че икономиката може да се свие през първата половина на годината. Думите му се отразиха по-силно на азиатските компании, чийто основен пазар е американския. Днес на дневен ред ще бъде докладът за новите работни места в частния сектор на САЩ, чийто брой ще определи дали икономиката вече се намира в условията на рецесия или продължава да дава сигнали за възстановяване.

Американските фондови борси се покачиха незначително вчера, като най-голям принос за това имаха минните и добивните компании, както и новината от Merrill Lynch, че компанията разполага с достатъчно капитал с който да издържи на загубите от кредитната криза. Технологичният сектор също даде сигнал за възстановяване, след като е най-слабо засегнат от кризата и продължава да разкрива работни места. Индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 0.2% до 12 626.03 пункта, а широкият S&P 500 добави 0.1% до 1 369.31 пункта. Технологичният индекс Nasdaq също покачи с 0.1% до 2 363.30 пункта.

„Не очаквам по-добри данни за новите работни места в САЩ днес, при положение, че финансовите компании вече започнаха да освобождават част от персонала си", коментира японски анализатор.

Доларът продължава да се котира около вчерашните си нива спрямо еврото на $1.5660, докато към йената той се разменя за Y102.50. Междувременно петролът продължава да поскъпва като в момента котировките са на $104.27, а трой-унция злато се търгува с $5 по-ниско до $905.40.

След слабото вчерашно представяне на европейските борси, днес котировките им са в различни посоки при отваряне, а важни икономически данни, които биха променили настроенията на инвеститорите ще са фабричните поръчки в Германия от 13:00 часа. Най-важни днес ще са данните за новите работни места в САЩ, които ще са на ход в 15:30, а прогнозите са за спад с нови 50 000 през март. Родната ни фондова борса започна деня с понижение, но впоследствие започна да връща загубите си, а обемът остава сравнително слаб половин час след старта на търговията.