Очевидно България е страна, която е елемент от световното икономическо стопанство, особено от европейското и кризата, обхванала Европейския съюз, обхваща и нас. Така че особен драматизъм в това, което се получава към настоящия момент няма.

В рамките на прогнозираното са и намаленията на приходите, и на икономическия растеж. Това каза за предаването на БНТ "Денят започва" председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Румен Овчаров.

Овчаров допълни, че икономически растеж през тази година България най-вероятно няма да има, дори прогнозата е по-скоро за негативен растеж, но в бюджета присъстват достатъчно буфери, които ни позволяват да се чувстваме относително спокойно в тази ситуация, в която се намираме.

Според ексминистъра, държавата влиза в третия етап на възможностите си да въздейства в ситуацията на криза, а именно намаляване на разходите, тоест разходи, които са планирани, няма да бъдат извършени като това не засяга пенсиите и заплатите, които най-вероятно дори ще бъдат увеличени.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че става въпрос за инвестиционни планове и плащания от страна на ведомствата, които най-вероятно няма да бъдат извършени.

Очевидно, че трябва да се подготвим за това, каза Овчаров и припомни първите два етапа. Първият, който беше в края на миналата година - чрез бюджетния излишък да се стимулират определени сектори на българската икономика и вторият, в началото на тази година, когато чрез преструктуриране на разходите на министерствата се насочиха средства в сектори, които са по-ефективни.

Румен Овчаров уточни, че енергийните проекти би трябвало да се реализират не с държавно финансиране, а за сметка на чуждестранни инвестиции. Те ще бъдат застрашени дотолкова, доколкото в момента е трудно въобще да бъдат финансирани подобни големи проекти и намирането на средства за такива проекти е доста сложен въпрос. Това се усеща вече по проекта "Белене", призна Овчаров.

По отношение на изборното законодателство, председателят на бюджетната комисия заяви, че според него не е добре да се сменят правилата в последния момент. Президентското вето върху изборния закон той определи като нещо предизвестено. Ако имаме достатъчно гласове, ще преодолеем ветото, ако нямаме достатъчно гласове, няма да го преодолеем, каза Овчаров.