Албания е печелила средно по $17,500 от всяко туристическо пътуване на чужденец до страната през изминалата година, данните са на Световната туристическа организация.

Всъщност за много от нас е изненада, че от 200 страни и територии по света, държави като Молдва, Ливан и Беларус са печелили повече от турист отколкото райските острови като Карибите и Малдивите. Експертите обясняват тази аномалия с по-големия процент на бизнес посещенията в първите страни, а по принцип в негостоприемните места цените за чужденци са страшно високи.

От друга страна обаче, екзотичните и необятни страни като Индия и Австралия са напред в класацията заради по-дългия престой на туристите там.

Къде сме ние?

Според официалната статистика на Държавна агенция по туризъм през изминалата 2006-та година България е посетена от общо 5 158 117 чуждестранни граждани (без транзитно преминалите). Същевременно приходите от международен туризъм (без транспорта) за дванадесетте месеца на 2006 г.  възлизат на  2 061.4 млн. Евро. Ако направим сметка, излиза че страната ни е печелила по около 400 евро средно от турист, което по днешен курс на долара излиза близо $550.