Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC) възнамерява да пусне на финансовия пазар акции на стойност 19 милиарда долара, съобщава Reuters от Хонконг по източници близки на сделката. Това ще бъде най-голямото IPO (първично публично предлагане, или Initial Public Offering) в света, а също така и първия съвместен листинг от страна на Хонконг и Китай.

Когато начинанието се осъществи, ще бъде надминат досегашния рекорд на японската NTT Mobile Communications, която пусна през 1998 г. акции на стойност $18.4 милиарда.

При това, ако ICBC успее да отговори на условията за 15% -но преразпределение, продажбата на акции може да достигне сумата от $21,1 млрд.

Банката и нейните подписници ще дебютира на 27-ми октомври, като се очаква цената на акциите да варира между 2.56 и 3.07 хонконгски долара.

Китай започна да листва банките си по света през миналата година. Четирите китайски банки, които предшестваха начинанието на ICBC, срещнаха голямо търсене на техните акции, тъй като инвеститорите виждаха в тях аналог на икономическия ръст от близо 10% годишно в Китай.

Като се има предвид, че банката е най-големия кредитор в Китай, покупката ще бъде от интерес за дългосрочните фондове, смята Чан, стратегически консултант в Хонконгския Phillip Capital Management.

Китайските домакинства са заделили около 2 трилиона долара в депозити и тепърва започват да използват кредитни карти и ипотеки. Този потенциал за ръст вероятно ще заглуши евентуални притеснения на кредиторите относно бъдещата държавна икономическа политика на Китай.

ICBC ще предложи 35,4 милиарда акции в Хонконг и 13 милиарда - в Шанхай. Това представлява 14,8% от увеличения капитал. ICBC има кредитен коефициент от 4,1%. Активите й се оценяват на 890 милиарда долара. Поделенията й са 18,000 на брой, което е с 64% повече от Bank of China и с 29% повече от Construction Bank.

Сделката е подготвена от Credit Suisse, Deutsche Bank, Merrill Lynch, ICEA и консорциум воден от China International Capital Corp. (CICC), който включва Morgan Stanley.