Азиатските борси се покачиха на днешната сесия, след като технологичните компании и тези специализирани в търговията на дребно бяха водещи за инвеститорското внимание. Икономистите смятат, че потребителското търсене ще се запази въпреки очакванията за американска рецесия.

Южнокорейската компания Samsung се покачи за сметка на конкурента си Elpida, тъй като японската компания обяви, че ще повиши цените на част от стоките. Търговците на дребно от целия регион увеличиха капитализацията си след по-добрите от очакваното тримесечни отчети на американските вериги магазини.

„Потребителите не са понижили стандарта си на живот и продължават да потребяват задоволително количество стоки и услуги", коментира японски анализатор пред Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI добави нови 0.7% към стойността си до 144.46 пункта, като така измерителят приключи седмицата с общ спад от едва 0.5%. От началото на годината, общият азиатски индекс остава с 8.5% по-слаб, а днес две от всеки три акции листвани на него се покачиха. Японският индекс Nikkei 225 добави 2.9% и приключи на ниво от 13 323.73 пункта. Хонконгският измерител Hang Seng пък отскочи с 1% до 24 436.57 пункта.

Американските фондови борси също приключиха с известно покачване макар и не толкова силно като в Азия. Новината за по-високи приходи на търговците и повишената оценка на компаниите произвеждащи електроника бяха основните сили, които подкрепиха пазара.

Акциите на Intel се покачиха с 3%, което помогна и на трите борсови индекса, а инвеститорите получиха сигнал от търговците на дребно, че може би дъното на кризата е вече зад гърба им. Акциите на Wal-Mart добавиха 1% към стойността си, след като компанията повиши прогнозите си за печалба през тази година. Технологичните компании засилиха ралито си след обявеното покачване на оценката давана от JPMorgan Chase към позицията на Apple.

От голямо значение бяха и по-ниските данни за заявките за безработни, които са намалели през последната седмица до 357 000 от 407 000 в предишния период.  

Индустриалният индекс Dow Jones успя да се покачи с 0.45% като приключи деня при ниво от 12 581.98 пункта, а широкият измерител Standard & Poor's 500 приключи деня с 0.45% ръст и ниво от 1 360.55 пункта. С най-добро представяне бе технологичният Nasdaq индекс, който успя да добави 1.27% до нивото 2 351.70 пункта.

След връщането на загубите от долара в края на вчерашната търговия, тази сутрин американската валута отново е под натиск и се котира в нивата от над $1.5820 за евро и под 102 за йена. Петролът се търгува на дистанция от вечния си рекорд, като в момента цената му е 109.65 за барел и $925.60 за трой-унция злато.

След по-слабото вчерашно представяне на европейските борси, тази сутрин основните индекси светят в зелено в унисон с останалите пазари. Днес по-важни икономически данни от Европа няма, а от САЩ чакаме Мичиганския индекс на потребителското доверие в 17:00. Нека не забравяме, че днес започва конференцията на МВФ и Световната банка във Вашингтон, на която ще се обсъждат световните финансови пазари и отражението им върху глобалната икономика. За съжаление комюникето от срещата ще излезе чак в 01:30 сутринта в събота, когато пазарът вече ще е затворил.

Половин час след началото на борсовата търговия у нас, основните индекси са слабо нагоре, а оборотът преминава 1.5 млн. лв.