Цената на суровия петрол се покачи до нов рекорден връх този следобед, след като успя да пробие съпротивата от $120 за барел. Създалата се нова кризисна ситуация в Нигерия и заплахата от нови прекъсвания на петролните доставки доведоха до рязкото поскъпване на суровината.

Атаките на бунтовническите групировки над петролните инсталации в африканската страна, за които Associated Press съобщи на 3 май, отново диктуват цената на суровината. „Проблемите в Нигерия може да изтеглят още петрол от пазара, а цената ще продължи по пътя си нагоре", коментирал е американски анализатор пред Bloomberg.

Рекордният връх днес бе достигнат при ниво от $120.21 за барел или с 3.2% повече от сутрешните котировки. За последната една година, цената на петрола е вече с 94% по-висока. Петролът бе подкрепен и от новата слабост на долара спрямо еврото, който в момента се котира при ниво от $1.5485.

По-силните данни за сектора на услугите в САЩ също се оказаха в полза на по-високата цена на суровината, тъй като спекулантите отново отчитат възможността САЩ да не изпитат негативите на икономическата рецесия. ISM-индексът за състоянието на сектора на услуги в САЩ излезе доста по-силен от очакванията, като за април той е 52 пункта от 49.6 през март. Стойности над 50 пункта показват ръст в съответния сектор.

Към момента индустриалният индекс Dow Jones се понижава с 0.6% до 12 981 пункта, а широкият S&P500 е с 0.4% надолу до 1 409 пункта. Акциите на Yahoo са на червено с 14% до $24.65, а тези на Microsoft са нагоре с 1.1% до $29.58 за брой.