Пловдивският общински съвет гласува въвеждане на минимални цени на такситата. Така жълтите коли ще возят минимум на 65 ст. дневна и 75 ст. нощна тарифа.
Промяната бе предложена от зам.-кмета на Пловдив Александър Държиков и приета с 36 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържали се" на днешната сесия на Общинския съвет, съобщи Дарик радио.

1,30 лв. за километър е максимумът, на който такситата в града ще имат право да возят, и то само през нощта. Максималната дневна тарифа става 1.10 лв. Запазва се първоначалната такса от 90 стотинки и 20 стотинки за минута престой.

На сесията присъстваха и представители от Асоциацията за защита на правата на таксиметровите шофьори, които бяха изключително недоволни от решението на съветниците и настояваха за по-високи цени на услугата.

Те заявиха, че ще заведат дела срещу община Пловдив, защото нямат намерение да возят на тези цени. По думите им настоящата тарифа е под себестойността на услугата. Представителите на асоциацията бяха категорични, че много от големите фирми укриват данъци, като манипулират касовите апарати или използват дублиращи устройства.