Около 60 000 стопанства с обща площ в страната от 885 328 000 хектара ще бъдат подпомогнати със средства от субсидията предназначена за подобряване на ландшафта в планинските райони, съобщи Монт ПРЕС.

Бенефициенти по тази мярка в нашата област са селища от общините Вършец, Берковица, Георги Дамяново и Чипровци.

От тях получатели на помощта могат да бъдат само физически лица, еднолични търговци, или юридически лица с не повече от 25 на сто държавно или общинско участие, които са регистрирани по Системата за идентификация на земеделските парцели и ползват минимум 0,5 хектара собствена, наета, или арендована земя.

Размерът на помощта ще бъде от по 100 евро на ха за площ от 0,5 до 50 ха. От 50 до 100 евро на ха ще се плаща по 40 евро, а за над 100 ха няма да се дава помощ.

Като планински се определят землищата със средна надморска височина минимум 700 метра, или със среден наклон на терена 20 процента, или със средна надморска височина от 500 до 700 метра в комбинация със среден наклон на терена минимум 15 процента.

Подкрепата на държавата и на Европейския съюз за дейностите им, свързана с ползването на добрите земеделски и екологични практики в тях, трябва да доведе до намаляване площта на изоставените земеделски земи, подобряване привлекателността на ландшафта, намаляване ерозията на почвата и като цяло до предотвратяването обезлюдяването на селските райони в страната.