Окончателното инвестиционно решение за изграждането на газова връзка между България и Гърция отново се отлага. Подписването, което беше предвидено за 12 юни, няма да се състои поради голямата ангажираност на ресорните министри на двете страни. Това съобщи пред в. „Преса" зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Министрите Теменужка Петкова и Панайотис Лафазанис ще обсъдят нова дата по време на посещението им в Русия на 18-21 юни. Двамата ще се срещнат на международния икономически форум в Санкт Петербург.

„Надявам се, че подписването на окончателното инвестиционно решение за газопровода с Гърция ще се състои до края на юни", каза Станков. Тази междусистемна връзка ще бъде първата алтернатива на газовите тръби от Русия. България разчита на нея за получаването на договорените поне 1 млрд. куб. м годишно от Азербайджан от 2019 г.

Миналия месец министър Теменужка Петкова заяви, че строителството на интерконектора трябва да започне след март 2016-а и да завърши през 2018-а. Преди три години имаше план тръбата да е готова през 2014-2015 г.

Трасето на газопровода Комотини - Хасково-Стара Загора е с дължина 182 км, от които 151 км са на наша територия. Първоначалният капацитет на тръбата ще бъде за пренос на 3 млрд. куб. м газ. Ориентировъчната стойност е 210 млн. евро.

Късно в понеделник „Булгартрансгаз" обяви резултата от конкурса за прокарване на газопровод под Дунав към Румъния. Победител е „Станилов ЕООД". Дружеството ще изгради липсващата отсечка под реката за близо 4,6 млн. евро в срок от 169 календарни дни.