През третата седмица на юли цените на хранителните стоки на едро по тържищата в страната се задържат. Продължава сезонното поевтиняването на всички зеленчуци. Това показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на цените на едро (ИТЦ), измерван от комисията, след като падна до най-ниското си равнище от началото на годината, през третата седмица на юли продължава да отчита намаление от 1,574 (на 9 юли) до 1,567 (на 16 юни).

Най-много са поевтинели краставиците (със 17,2%, до 0,96 лв./кг) и зеленият пипер (с 10,4%, до 1,38 лв./кг). Останалите зеленчуци също са с по-ниски цени, като при доматите поевтиняването е с 6,9%, до 1,35 лв./кг). Поевтинели са и някои плодове. Ябълките са се продавали с 10,4% по-евтино, до 1,21 лв./кг), лимоните - с 6%, до 2,35 лв./кг, прасковите - с 0,8%, до 1,22 лв./кг. Леко са поскъпнали кайсиите - с 2,4%, до 1,28 лв./кг, бананите - с 3,1%, до 1,98 лв./кг.

От хранителните стоки през третата седмица на юли по-евтино са се продавали шпековият салам (с 1,8%, до 8,20 лв./кг), олиото (с 0,5%, до 1,96 лв./литър). Без промяна са цените на захарта (до 1,29 лв./кг), яйцата (до 0,13 лв./бр.).

Леко са поскъпнали кравето сирене (с 3,1%, до 3,69 лв./кг) и кашкавалът „Витоша" (с 1,2%, до 8,29 лв./кг).

Седмичният бюлетин на ДКСБТ показва, че през отминалите седем дни най-евтино кашкавалът „Витоша" се е продавал в Добрич - (от 6,50 до 7 лв./кг), а най-скъпо във Велико Търново (8,20 - 12,22 лв./кг). С най-ниски цени кравето сирене е било в Добрич - (2,55 - 2,55 лв./кг), а най-скъпо се е предлагало в Бургас (3,06 - 6,50 лв./кг). Цената на олиото е била най-ниска в Кърджали (1,85 - 1,90 лв./л), а най-скъпо мазната течност се е продавала в Благоевград (2,20 - 2,50 лв./л). Захарта е била най-евтина в Кърджали (1,25 - 1,26 лв./кг), и най-скъпа в Сливен (1,25 - 1,51 лв./кг).