Доларът отчете ръст във вторник, след спада на цената на петрола и коментар на представител на Федералния резерв, който прогнозира, че американските лихви може да бъдат повишени преди финансовите пазари да са се възстановили.

Допълнителна подкрепа на американската валута оказа и изявлението на министъра на финансите на САЩ Хенри Полсън, че един силен долар би бил в интерес на цялата нация.

Оптимистичното отношение спрямо долара се дължи на очакванията за задълбочаване на кризата в Европа.

Вчера беше публикуван финансовия доклад на Wachovia, като банката отчете огромни загуби, но изказването на директора на филаделфийския клон на Фед Чарлз Плосър, според който растящата инфлация може би ще принуди ФЕД да започне да повишава лихвите.

Междувременно фючърсите на американски суров петрол с доставка през септември поевтиняха до $126.35 за барел по време на сесията на NYMEX.

В края на сесията вчера еврото се търгуваше за $1.5775 или с 0.9% понижение.

Доларовият индекс, измерващ представянето срещу валутите на шестте основни търговски партньора на САЩ, нарасна с 0.9% до 72.460.

Вчера Полсън потвърди и ангажимента си да помогне на финансовите гиганти Fannie Mae и Freddie Mac. Той заяви, че възстановяването на доверието в двете компании е жизнено важно за стабилизирането на пазара.

Въпреки коментара на Плосър анализаторите остават скептично настроени към възможността за повишения на лихвените нива от ФЕД още тази година, имайки в предвид състоянието на американската икономика.

Вчера в началото на сесията доларът тръгна надолу повлечен от незадоволителните финансови резултати на American Express и Wachovia, но после възстанови загубите си и завърши на $1.5786 за евро.

Днес европейската валута продължи да поевтинява и към 11:00 часа достигна $1.5771 или с 0.10% по-малко от вчера.

Вчера доларът започна поскъпване и срещу японската йена, което продължи и днес, като час след началото на европейската сесия се търгуваше с 0.31% покачване до 107.6550 йени.

Вчера по време на американската сесия паундът понижи стойността си до $1.9900, но завърши на ниво от $1.9917, а тази сутрин отбеляза леко покачване с 0.04%, до $1.9925.

Новини, които може да се отразят на курса на валутната двойка днес са публикуването на минути от срещата на борда на директорите на Английската банка, проведена на 09-10.07. Прогнозира се, че членовете са гласували в съотношение 8-1 за запазване на лихвените нива.

Следобед пък ще бъдат изнесени данните за CBI индекса на индустриалните поръчки за юли. Очаква се спад до минус 5 спрямо 1 пункт за юни.

При движението днес, ако паундът преодолее успешно нивото на съпротива от $1.9945 може да се очаква ръст към нива около $1.9990.

При движението днес, ако доларът преодолее успешно нивото от 107.75 йени, целта на движението е зоната 108.00-108.35 йени.

Днес ще бъдат публикувани данните за индустриалните поръчки в еврозоната, като се очаква спад с 1.0% за май.

При движението си днес, при преодоляване на зоната на съпротива 1.5760-1.5780 долара, американската валута ще търси пробив в тест зоната около $1.5700 за евро.