Министерският съвет одобри Национален стратегически план за развитие на селските райони (2007 - 2013 г.). Той съдържа оценка на социално-икономическото и екологично състояние на селските райони в страната и потенциалът им за развитие.

Очертани са конкретните приоритети и цели за постигане. Те са свързани с развитието на конкурентно земеделие и горско стопанство и основан на иновации хранително-преработвателен сектор, с опазването на природните ресурси и защитата на околната среда в селските райони, както и с насърчаване на възможностите за заетост и подобряване качеството на живот в селските райони.

В Националния стратегически план е посочено процентното разпределение на средствата по приоритетните направления. Приблизително 90% от бюджета по Ос 1 - повишаване на конкурентоспособността на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горското стопанство, ще бъдат заделени за модернизация и преструктуриране, а останалите 10% ще бъдат насочени към трансфер на знания.

40% от бюджета по Ос 2 - развитие на земеделски методи, целящи опазването на околната среда, ще се изразходва за дейностите, заложени в националната агро-екологична програма, 35% ще бъдат заделени за подкрепа на стопаните от необлагодетелстваните райони, а останалите 25% - за мерките, свързани с НАТУРА 2000 и горското стопанство.

От бюджета по Ос 3 66,5% ще бъдат използвани за мерките, насочени към подобряване на качеството на живот в селските райони, 30% - за създаване на възможности за заетост и 3,5% за укрепване на местното развитие и сътрудничество. 70% от бюджета по Ос Лидер са заделени за управление и прилагане на местни стратегии за развитие, а 30% - за изграждане на капацитет и насърчаване на сътрудничеството.

Детайлното финансово разпределение на средствата за подпомагане на конкретните дейности за програмния период 2007-2013 г. ще бъде посочено в Програмата за развитие на селските райони (2007 - 2013 г.), чрез която ще се прилага Националния стратегически план. Индикативният размер на средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. е 2,609 млрд. евро.

В документа е отделено място и на изграждането на национална селска мрежа, започнало през 2004 г. с поредица информационни семинари.

Изготвянето и приемането двата планови документа - Стратегически план за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. и Програма за развитие на селските райони за 2007-2013 г., е свързано с предстоящото приемане на страната ни в ЕС. С Националния стратегически план се гарантира съответствието на изразходването на средствата на ЕС за развитие на селските райони в България със стратегическите насоки на общността.