В сряда ще продължат преговорите за предоставяне на Исландия на руски кредит - съобщили са от руското Министерство на финансите на ПРАЙМ-ТАСС.

Във вторник в Москва се е състоял първият кръг на преговорите, уточняват от руското министерство. Руската страна и Исландия са обсъдили позициите си. Днес разговорите, в които от руска страна участват представители на централната банка и финансовото ведомство, продължават.

Исландия търси от Русия кредит в размер на 4 млрд. евро. Ако сумата бъде предоставена, Русия ще предостави за пръв път финансова помощ на страна - член на НАТО, след като западните съюзници са й отказали.

Много показателно е, че Исландия е една от страните - съостнователки на Международния валутен фонд. МВФ вече побърза да предложи помощта си на островната държава, но очевидно Исландия отчаяно търси възможности да избегне „мечешкия заем".

По-рано руският финансов министър Алексей Кудрин говори, че Русия се отнася позитивно към искането на Исландия, която е „известна със строгата си бюджетна дисциплина и висок рейтинг".

Оказвайки парична помощ за Исландия, Русия би спечелила много за разклатения си напоследък международен имидж - не само във войната в Кавказ, но и за своеволията с изключване на фондовата борса. Не на последно място, Русия ще има един важен глас в своя полза, що се отнася за усвояването на Арктическите пространства.

Ръководителят на централната банка на Исландия Дейвид Одсон миналият четвъртък заяви за агенция Блумбърг: страната с голям ентусиазъм посрещна решението на правителството на РФ да започне преговори за предоставяне на кредит. Одсон е изтъкнал, че страната му „не е могла да получи подкрепа при своите много добри приятели в западното полукълбо".

Исландия бе принудена да търси финансова помощ, след като правителството национализира трите най-големи банки на страната, натрупали лоши кредити в размер на $61 млрд. или пет пъти годишния БВП на острова заради световната финансова криза.

Възможността Русия да отпусне кредит на Исландия се оценява положително и в Световната банка. Заместник председателят на СБ в региона Европа и Централна Азия е заявил: в световната финансова криза това ще помогне на една държава, а следователно ще подобри общата ситуация на световната икономика.