"Ключова сделка" за Булгартабак Холдинг, нарече сделката с "Юрий Гагарин-БТ" изпълнителният директор на холдинга Христо Лачев.

Пловдивското предприятие беше продадено миналата седмица на Фондовата борса за 32,4 млн. лева на кипърската фирма "Баранко".

За първи път дружеството продава работещо и печелившо предприятие, като тенденцията досега е била да се предлагат за продажба само губещите фабрики.

За първи път предприятие на Булгартабак се продава и чрез фондовата борса.

От Холдинга сме изключително впечатлени от прозрачността, ефективността и постигнатата цена при сделката, уточни Лачев.

С парите от продажбата на "Юрий Гагарин - БТ" ще се финансира изкупуването на тютюна при кампания 2006, стана ясно на пресконференцията днес.

Свежите пари са крайно необходими на Булгартабак, предвид старта на кампанията, заяви Лачев. Той призна, че постигнатата на борсата цена ги е изненадала и че не се притесняват кой и как е купил фабриката в Пловдив.

Сделката беше осъществена по блестящ начин, като очакваните суми варираха между 18 и 24 млн. лева, но 32,4 млн е отвъд очакванията ни, призна изпълнителният директор.

Булгартабак има 3-годишен договор с "Юрий Гагарн- БТ" да доставя за нуждите на холдинга 80% от необходимите печатни материали. При повишаване изискванията за качество, Пловдивската фирма е поела ангажимент да отговори на новите стандарти.