Третият пореден протест на инвеститорите във ВЕИ сектора премина с доста по-малко участници спрямо предишните два. Ако при предишните два протеста, броят на недоволните беше между 200 и 250 души, то в днешната студена октомврийска утрин пред сградата на ДКЕВР се бяха събрали не повече от 150 души.

Първият протест на производители на ВЕИ се проведе в края на септември, след като енергийният регулатор реши да наложи такси за достъп на техните електроцентрали до електропреносната мрежа на страната. Тези такси достигат до 40% от приходите, които те получават по дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

Никола Николов от Българската фотоволтаична асоциация заяви, че по-малкото протестиращи са разочаровани не само от решението на ДКЕВР, но и от държавата изобщо, което най-вероятно ги обезкуражава.

По думите му, освен Върховният административен съд, който е сезиран, за да определи дали наложените такси от ДКЕВР са законни, ВЕИ секторът планира да сезира Комисията за защита от дискриминация и Комисията за защита на конкуренцията.

Николов съобщи, че изказванията на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който заяви, че енергийната система на страната може да продължи да функционира нормално, дори и да бъдат спрени абсолютно всички ВЕИ централи, ясно демонстрират отношението му към енергията от възобновяеми източници.

С действията си председателят на енергийния регулатор компрометира усилията на страната да развива ВЕИ секторът, котегоричен е Николов.

Според него цената на тока отново може да се увеличи шоково, защото след 1 януари 2013 г. ТЕЦ-овете ще трявба да заплащат квотите за въглероден диоксид, които те изхвърлят в атмосферата. Тези такси могат да качат ценат на мегават час електроенергия, произведена от ТЕЦ-ове над 50%.

След като протестиращите скандираха „Оставка!", „Мафия!" и „Отмяна!" пред сградата на ДКЕВР, те се насочиха отново пред пространството на втората сграда на Народното събрание (бившия партиен дом), която се намира точно срещу сградата на Министерския съвет.

Малко опреди да тръгнат, инвеститорите във ВЕИ демонстрираха отборен дух, тъй като има бяха раздадени зелени фланелки, върху които Ангел Семерджиев беше изобразен с брадва и върху които беше написано познатото послание от миналия протест „Скъпи инвеститори, добре дошли във ВЕИ сектора".