Азиатските капиталови пазари успяха да приключат на положителна територия днешната сесия, след като най-печеливши бяха позициите на компаниите занимаващи се с битова електроника и резервни части. Инвеститорите се въодушевиха от силните данни за деловата активност в САЩ, които се покачиха в района на Чикаго до над 48 пункта (под 50 пункта секторът се свива).

Японската компания Canon, която генерира над 30% от печалбите си в САЩ и конкурентът й Sony направиха най-силното си покачване от една седмица насам. Elpida, която е най-голямата японска фирма за производсвто на памети, успя да прибави към пазарната си капитализация след новината за вдигане на цените им с 20% този месец.

Регионалният индекс MSCI се покачи с 0.7% тази нощ до 140.27 пункта, като вчера приключи първото тримесечие с общ спад от 12%. Това беше най-слабото му представяне от 1992 г., след като наближаващата в момента американска рецесия заплаши развитието на азиатските компании. Японският индекс Nikkei 225 добави 0.85% до 12 632 пункта, като в края на сесията се понижи от дневните върхове заради изключително слабите данни от проучването за бизнес доверието Tankan.

„По-силните данните от САЩ вчера успяха да възстановят част от изгубеното доверие в пазара", коментира малайзийски анализатор пред Bloomberg. "Вчера приключихме първото тримесечие на червено, а още от първия ден днес сме нагоре. Това е добър знак", продължава той.

Повечето азиатски борси отбелязаха ръст на котировките с изключение на китайския CSI 300, който отново се срина с близо 5% заради по-слаби от очакваното тримесечни отчети на компаниите. Така китайският първенец заплашително наближава негативно изменение от 40% само за три месеца от началото на годината.

Според вчерашните данни от чикагския индекс NAPM, бизнес доверието в региона се е покачило до 48.2 пункта през март от 44.5 през февруари. Анализаторите очакваха по-умерен ръст до 46 пункта, но това не се осъществи. Докладът успя да стимулира щатските индекси, които завършиха на положителна територия най-слабото тримесечие за Wall Street от 1992 г. насам. Dow Jones покачи с 0.4% до 12 262 пункта, а широкият индекс S&P500 се покачи с 0.6% до 1 322 пункта.

„Пазарните движения се осъществяват на база силни макроикономически новини, а последните бяха доста позитивни", коментира сингапурски анализатор.  

Тази сутрин доларът продължава започнатото вчера рали спрямо еврото, като успя да премине под $1.5680 за евро след като вчера почти докосна нивото $1.59. Към японската йена доларът се разменя при курс от Y100. Петролът направи рязко понижение в края на вчерашната търговия след като спекулантите отново отчетоха опасността от намалено потребление в САЩ и Европа и решиха да осребрят последните си печалби. Тази сутрин барел от суровината се разменя за $101.50, докато трой-унция злато струва $916.50 след като последва понижението на петрола.

Фючърсите на европейските борси са леко на червено преди официалното откриване на търговията днес, като по-важни данни през деня ще бъдат безработицата в Еврозоната и PMI индексът. Родната ни фондова борса отвори със силно понижение на Sofix индекса, който е на отрицателна територия с 3.00%, а останалите измерители са под 1% на червено. Оборотът наближава 1 млн. лв. като вчера той достигна почти 12 млн. лв., а индексите завършиха с повишение последния ден на тримесечието.