Европейските фондови пазари демонстрират разнопосочни тенденции на фона на ръста в котировките на добивните компании и икономическите данни от Китай.

По обед общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се намали с 0,04 процента, а индексът на "сините чипове" Euro STOXX 50 нарасна с 0,02 процента, съобщава Reuters.

Германският индекс DAX спадна с 0,19 процента, британският FTSE 100 се повиши с 0,23 процента, а френският CAC-40 се покачи с 0,09 процента.

Китайската икономика отчете ръст през четвъртото тримесечие от 7,9 на сто, пи прогноза за 7,8 процента, а промишленото производство през декември е нараснало с 10,3 процента при прогноза за 10,1 процента.

Броят на жилищата, чието строителство е започнало през декември в САЩ е нараснал с 12 на сто - до 950 хиляди, при очакване за 890 000. Заявките за помощ при безработица през миналата седмица са се намалили до 335 хиляди, като анализаторите на база предварителни данни прогнозираха спад до 336 000.

„Получихме добри резултати от Китай и САЩ, затова настроението като цяло е бодро, пазарите са устойчиви. Все повече инвеститори влагат средства в рискови активи, вкл. акции и няма признаци, че процесът ще спре" отбелязва анализаторът на Newedge, Нил Марш.
Все пак участниците на пазара предупреждават, че неговият ръст ще зависи от тримесечните отчети на европейските компании, които ще започнат да излизат другата седмица.

Акциите на Renault нараснаха с 3,3 процента, тъй като компанията обеща да се върне към растеж на печалбите през тази година, след техния спад с 6,3 процента в 2012 година.

Очакванията за силни резултати не са високи. Според анализаторите, европейките компании ще отбележат среден спад на печалбите си около 1 процент за четвъртото тримесечие, докато за американски компании прогнозите сочат ръст на печалбата около 2 на сто.

Но пък ниските очаквания, предполагат по-големи възможности за приятни сюрпризи.