Регионалният мениджър за България на EVN AG, Щефан Шишковиц заяви пред журналисти, че компанията  ще настоява цените на електричество за домакинствата да бъдат намалени от октомври с 6-7 на сто, съобщиха от expert.bg.

Според мениджъра на компанията, която притежава 67 на сто от ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора, с въвеждане и на тарифа за директно присъединените към НЕК, може да се намали цената за средното напрежение от 15.17 лв./МВтч на 4.50 лв., като стойността за бизнеса, ползващ ниско напрежение ще се повиши от сегашните малко над 51 лв./МВтч на 52 лв.

Със сигурност сме губещи от новите тарифи, които трябва да са достатъчно прозрачни за клиентите от различните нива на присъединяване към мрежата и да отразяват разходите и приходите за всеки от тях, каза Шишковиц.

По думите му с определените от държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени от юли това не е така и определени клиенти на практика субсидират цените на други потребители.

Приходите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) ще намалеят през 2007 г. и  заради пълната либерализация на енергийния пазар и скъпите тарифи на енергията от възобновяемите източници.

Тримата собственици на ЕРП-та (ЕVN, CEZ и Е.ON) продължаваме да работим за общо становище по търговията на свободния пазар, допълни той.

От корпоративния сайт на дружеството става ясно, че  до края на месец август тази година то е вложило 9 850 000 лв.за инвестиции и ремонти на територията на цялата Пловдивска област. 4 323 000 лв.от тях са вложени само на територията на град Пловдив.