„Рособоронекспорт" продава на френския автомобилен концерн „Рено" 25% от акциите на АвтоВАЗ, предаде РИА Новости. Подробности за сделката ще бъдат съобщени след подписването на договора, което е насрочено в 15 часа местно време в град Толиати.

Френският автомобилостроител придобива блокиращ пакет в емблематичното руско предприятие, доставящо десетилетия наред прочутите автомобили ЛАДА на страните от СИВ. Руският гигант се управлява от държавното предприятие „Рособоронекспорт" и от Troika Capital Partners (част от групировката „Тройка Диалог").

Renault започна да произвежда в Русия още от края на 2005 г. В московския завод „Автофрамос" французите вече са инвестирали $250 млн., а според съглашението с правителството на Москва там ще бъдат вложени още $150 млн.; капацитетът на завода ще бъде удвоен до 80 хил. автомобила годишно.

В новите конкурентни условия на руския пазар АвтоВАЗ срещна сериозни трудности и за да се изправи на крака бе привлечен мениджърски екип от „Тройка" и „Рособоронекспорт". Последната държавна структура отговаря за почти целия износ на продукцията от огромния отбранителен комплекс на Русия. Новите мениджъри отдавна търсят голям чуждестранен инвеститор, който да донесе освен нужните средства и своя ноу хау.

За акциите на АвтоВАЗ претендираше General Motors, като потенциален купувач се коментираше и канадската Magna. Говореше се, че Fiat, които предоставиха преди повече от 40 години първите модели на руснаците, също могат да проявят интерес.

В петък пресслужбата на Рособоронекспорт съобщи, че през първото полугодие на 2008 г. процедурата по премахванвето на кръстосаната собсътвеност на акциите ще приключи и в Рособоронекспорт и Troika Capital Partners ще са съсредоточени 75% плюс една от обикновените акции на автомобилния производител.

„Рособоронекспорт" запазва намерението си да продаде 25% от акциите на завода в Толиати на някоя руска металургическа компания. Възможни нови акционери са ММК, „Северсталь" и „Металлоинвест".

В края на годината АвтоВАЗ ще произведе над 770 хил. автомобила, което е с 0.8% повече от предходната година.