Няма нужда да ходим толкова далеч, колкото е отишъл журналистът на британската медия: вчера Европейската комисия изтъкна, че една част от ценовите увеличения на хранителните стоки в ЕС не се дължи на по-високите производствени разходи. „Ако погледнете колко струва сега едно парче хляб, ще трябва да се замислите, че поскъпването на зърнените храни би трябвало да доведе едва до 5% поскъпване в общата цена", твърди говорител на ЕК, цитиран от eubusiness.com. Странно изказване за надменен съюз на благоденстващи държави.
Покачващата се инфлация на селскостопанските стоки, или „агфлацията", е глобален феномен, който засяга всеки, който се интензифицира с всеки ден. Тази седмица на американските стокови борси цената на пролетната пшеница с най-добро качество се повиши с 25%. Русия и Казахстан обявиха спиране на износа на зърнени храни с цел да гарантират вътрешното снабдяване. От 2004 г. досега цените на хранителните стоки в света са се удвоили, като само миналата година поскъпването на селскостопанските стоки е било 50%.
Това е въпрос на живот и смърт за онези хора в развиващия се свят, а и в България, които дават по-голямата част от парите си за храни. От Организацията за храни и селско стопанство на ООН казаха, че покачващата се цена на зърнените храни е „главна глобална грижа".
На Запад вредният ефект от покачването на цените на хранителните стоки е смекчаван от разходите за транспортиране и преработка (които оставят малка ценовата компонента на суровините в крайния продукт), както и от благосъстоянието на гражданите. Британските фермери гледат на сегашното поскъпване на тяхната продукция по-скоро като бонус. Големите вериги супермаркети също правят всичко възможно, за да противостоят на общото ценово увеличение на храните, видели са от The Independent. И все пак и на богатия Остров проблемът на агфлацията затруднява политиците и притеснява домакинствата.
Вчера излязоха данните за „цени производител" в САЩ и там също се видя, че има инфлационен проблем: изпреварващ индикатор за това, което скоро ще бъде в магазините. За последните 12 месеца цените производител скочиха с 7.4%, което е най-бързия темп от октомври 1981. Специално за храните, цените им са се покачили с 2.7%. Във Великобритания данните са даже по-алармиращи: храните са поскъпнали с 8.5%, вносните суровини за производство на храни са по-скъпи с 14.9%, а суровините местно производство - с 36%.
Изглежда цените на търговските стоки се „самоподхранват". Високите цени на петрола водят до по-скъп пренос на зърното от континент до континент с кораби и влакови композиции. Плодовете, произведени в източна Африка, вече са по-скъпи за транспортиране със самолет директно до магазините в западна Европа. Високите цени на зърното водят до поскъпване на животинската продукция. А още повече, високите цени на петрола подтикват фермерите да минават към отглеждане на култури за производство на биодизел и те често получават насърчение от нервните правителства, загрижени за енергийната си сигурност.
По-високата сметка, която плащаме на касата на супермаркета, спада към категорията „инфлация с висока видимост". Може би по сравнение с нашите месечни доходи увеличенията в цените на храните не представляват толкова голям дял, но хората така или иначе виждат по-високите цени. Това действително ги кара да се чувстват по-бедни, а също и скептични относно заявленията на правителството, че се взимат мерки за овладяване на инфлацията. Така се повишават инфлационните очаквания. След това и заплатите. Класическа спирала.
В една нормална ситуация банките на развития свят щяха да вдигнат лихвите си, за да се справят с проблема, но крехкото равновесие във водещите страни в света прави тази стратегия неприемлива. Някои - разбирай ФЕД - явно предпочетоха по-висока инфлация пред по-нисък икономически растеж или рецесия. Оттук по-високата инфлация съществува съвместно със забавяща се икономика. Високите цени на храните превръщат „агфлацията" в стагфлация.
За щастие въпреки сериозното повишение на цените на някои храни, част от факторите, които го породиха, имат да се надяваме временен характер: лошият климат, довел до лоши реколти. Само че вчера се разбра, че северните региони на Китай, където се произвежда соя, страдат от засуха и световните цени на соята отново ще се изстрелят нагоре. Наводнения в Мозамбик, Замбия и Малави имат опустошителен ефект. Индия вчера заяви, че ще се наложи да внесе два милиона тона зърно, тъй като сушата влоши реколтите.
Ситуацията ще се подобри. Най-накрая ще спрат и размириците в Кения, довели до ръст в цените на чая. В случая Зимбабве, където населението масово гладува заради ужасния режим на Робърт Мугабе, нещата също могат да се оправят някой ден.
Но непосредствената перспектива по-скоро изглежда мрачна, счита авторът на The Independent. Това се дължи най-вече на ниското ниво на световните запаси на храни. В ООН считат, че запасите са на рекордно дъно и опитите те да се разширят ще продължат да действат като инфлационен фактор за цените на храните. През 2003 г. запасите на пшеница на Земята бяха над 200 млн. тона - сега те са 157 милиона тона. В САЩ се прогнозира, че през май запасите на пшеница ще паднат на най-ниското си ниво от 60 години. Не е за пренебрегване и факта, че много инвеститори, разочаровани от пазара на акции, минават към спекулации с хранителните търговски стоки.
Само че дори реколтите да се засилят и запасите отново да се напълнят, има и други дългосрочно въздействащи фактори, които предвещават край на ерата на евтината храна. Най-противоречива е тенденцията за използване на реколтите за производство на биодизел. Без съмнение сегашната политика за производство на биодизел засяга цените на храните. Белият дом е най-агресивен в това, но и на Европейския съюз съвестта не е изцяло чиста. Да не говорим, че Бразилия и Индонезия превръщат биоразнообразието на тропическите си гори в биоетанол и биодизел. За какъв „екологичен" ефект от сегашната политическа борба срещу въглеродните емисии можем да говорим тогава?
Измененията в климата са неизвестна величина, която може да влоши икономическия пейзаж на земята - ако не го прави и в момента. Обаче високият икономически ръст на най-населените държави в света Индия и Китай е определено известна инфлационна величина. Ръстът на броя и доходите на населението в тези милиардни държави води до изменение на техния рацион, включително за повече неефективно потребление.
Споразумението в Световната търговска организация по преговорите от кръга Доха, което значително би облекчило функционирането на световните пазари на храни, не може да се осъществи заради упорити национални интереси на богатите страни и особено САЩ, където преговорите са замразени поне до президентските избори през ноември. Друга натоварена с политика опция за справяне с високите цени на храните са генно модифицираните организми. На предизвикателството може да се отговори и с контрол на раждаемостта.
Но това са политически намеси с по-дълъг времеви хоризонт, докато още сега е възможно да се направят много неща, за да се напълнят коремите на хората в бедните страни и дори да се плащат по-малки сметки в супермаркетите - но без икономическа политика няма да се размине.
От агфлацията засегнати ще са не толкова „богаташите" на западния свят, а най-бедните нации в Азия и Африка; може би най-потърпевш ще бъде Бангладеш. Също така, някои държави като Аржентина, Боливия и ЮАР ще се облагодетелстват от по-високите цени на храните заради структурите на икономиките им. Тази благоприятна възможност важи и за плодородна България, стига да израснат политици, които да строят необходимото и да насърчат развитието на многострадалното ни селско стопанство.
Виж таблиците на The Independent