Срещата между Русия и Индия добави оптимизъм в руската атомна енергетика и отбранителен комплекс. Индия обеща да поръча още четири атомни енергоблока от Русия, а за сметка на индийския дълг към Русия ще може да се построи нов транспортен самолет. По време на визитата на Путин, двете страни решиха да разширят взаимната търговия. Засега и двете страни търгуват повече с Китай, отколкото помежду си - пише руския „Ведомости".

Путин пристигна в Делхи, където се срещна с премиера на Индия Манмохан Сингх. Освен това руският президент посети руско - индийския бизнес форум. След преговорите Сингх определи като главни теми въпросите на енергетиката. Макар че е постигнат напредък, все още няма конкретни договорености. Взето е решение да се увеличи взаимната търговия до $10 млрд. към 2010 г.

„Ведомости" напомня, че стокообменът между Индия и Китай за 2005 е бил $3.1 млрд., а прогнозите сочат $3.8 млрд. за 2006. Индия и Китай през 2005 регистрираха $18,7 млрд. във взаимна търговия, а Китай и Русия - $29,1 млрд. Целта, която си поставят Русия и Китай, е до 2010 $60 - $80 млрд. стокообмен, а Китай и Индия - до $30 млрд.

Военно-техническите преговори между страните са се оказали по-успешни. Министрите на отбраната на двете страни подписаха протокол за създаване на многофункционален транспортен самолет. Изпълнители са „Иркутск" и индийската HAL. Разходите на Индия по проекта ще бъдат около $7-8 млрд., като ще се произведат общо около 200 самолета.

Проектът ще се финансира отчасти и чрез погасяване на индийския дълг към Русия. Дългът е $3.8 млрд., частично номиниран в клирингови рупии. Ще бъде разширен списъкът на целите, за които руски бизнесмени ще могат да купуват рупии и да ги инвестират в Индия. Около $800 млн. от този дълг могат да бъдат инвестирани в Индия за производството на самолета и на титанов диоксид.

Контракт за създаване на изтребител от пето поколение "Рособоронэкспорт" и HAL могат да подпишат след 4 - 5 месеца. Русия вече е вложила в начинанието $4 млрд. и е необходим чуждестранен партньор. Росатом и индийската комисия по атомна енергетика подписаха меморандум за строителството на четири атомни енергоблока в Индия в допълнение към двата, които се строят сега. Общо Русия иска да построи до 10 енергоблока в Индия.

Източник в Кремъл отбелязва активизирането на сътрудничеството между Русия и Индия: „Стана много по-лесно да се работи, а накрая има сериозни контракти". Това се обяснява с укрепването на политическия диалог между страните, които все по-рядко гледат каква е позицията на САЩ.

Путин е казал, че е обсъждал със Сингх въпросите на тристранния диалог Русия - Индия - Китай, трите големи бързо развиващи се държави. В триъгълника, който  Евгений Примаков предлагаше да се създаде още през 1999, руско - индийската търговия е най-малката страна.

Тристранното взаимодействие ще се развива, но общите интереси са по-скоро в политиката, счита специалист по международните отношения. На развитието на икономическото сътрудничество ще пречат противоположните интереси: САЩ, Индия и Китай са три от най-големите потребители на нефт в света и е възможно при тях да възникнат общи интереси, които не съвпадат с руските.