Първият вице-премиер на Руската Федерация Сергей Иванов е заявил, че действията на естонските власти по отношение на паметника на Война - Освободител в Талин „няма да минат без следа за руско - естонските взаимоотношения".

Проблемът се състои в това, че в центъра на естонската столица Талин стои бронзов войн, паметник на освободителите на Естония от фашистката окупация. На скорошните парламентарни избори в страната обаче спечели Реформистката партия с лидер Андрус Ансип. Новият премиер стои твърдо зад позицията, че паметникът трябва да бъде демонтиран от центъра на града, защото е символ на руската военна окупация.

Вече текат подготвителни работи по пренасянето на паметника на Талинското военно гробище. Това естествено е възбудило вълна от недоволство в чувствителната на патриотични теми Русия.

Сергей Иванов е казал, че на руския пазар има достатъчно млечни продукти, произведени в Естония - „Значи, те не трябва да се купуват". Иванов е обяснил: „Не призовавам към бойкот - но ако руските граждани не харесват политиката на естонските власти, то не трябва да им купуваме продуктите".

Даден е за пример и секторът на туризма: „Не отивайте в Естония на почивка, ходете в нашия Калининград. Не става дума за някакви санкции. Това е израз на гражданска позиция, каквато трябва да има" - особено е изтъкнал вицепремиерът.

Не е възможно руската държава да остане безучастна към такъв „вандализъм", посочва Иванов. Основната роля в регулирането на ситуацията се пада на министерството на външните работи, но руските граждани могат да изразят отношението си към недружелюбната постъпка на естонските власти.

Русия ще се стреми освен това да завърши колкото се може по-бързо строителството на руското пристанище в Усть - Луга, тъй като в настоящия момент значителна част от товаро- и пътникопотока в това направление минава именно през Естония. Според Иванов, „не трябва да храним Естония, а бързо да дострояваме своето пристанище".