Русия може чувствително да закрепи позициите си на световния пазар на въглища за енергетиката. Най-перспективните пазари за руски въглища са страните на ЕС (България заема специално място в това число), Япония, Южня Корея и Китай. В условията на очаквана стагнация на вътрешните цени на този вид топливо, експортната стратегия може да се окаже печеливша, счита руската медия RBK Daily.

За последните седем години световното потребление на въглища се увеличава с 4.7% ежегодно. Ако през 2000 добивът е 4,5 млрд т, то през 2006 - почти 6 млрд т. При това  международната търговия на въглища расте с още по-високи темпове - до 8% в година. Тези цифри бяха разпространени по време на конференция по въглищата от директора за стратегическо развитие на компанията „Мечел", която стъпва и на българския пазар.

По данни на компанията „Русмет", общите доказани запаси въглища в света съставляват 900 млрд т. Основната част от залежите на неосъществени диаманти са съсредоточени в осем страни: САЩ (250 млрд т.), Русия (160 млрд т.), Китай (120 млрд т), Индия, Австралия, ЮАР, Украйна и Казахстан. По износ на въглища, Русия е на трето място в света след Индонезия и Австралия. Около 80% от руския износ се насочва към Европа и 20% към Азия.

Сега на световния пазар на въглища се наблюдава преразпределяне на експортните потоци: Китай съкращава износа заради ръст на вътрешното потребление. По-рано китайските въглища задоволяваха нуждите на редица азиатски страни (Япония, Южна Корея, Филипините, Индия, Пакистан), сега държавите от региона ще трябва да купуват повече въглища от ЮАР. Междувременно ЮАР е основен доставчик на въглища в Европа. Така че на световния пазар на въглища се появяват нови ниши, което дава възможност за разширение на руското присъствие.

Най-големи вносители на въглища за енергетиката са Европейския съюз, Япония и Южна Корея. Тези страни, а също Китай и Индия, интересуват руския износ. Индия все пак е под въпрос заради географската отдалеченост.

Думите на директора на „Мечел" са интересни и за българския пазар, тъй като руската фирма за въглища и стомана се счита за купувач на 49% от ТЕЦ Русе. В медиите наскоро излезе информация, че руснаците ще захранват нашия ТЕЦ с 700 хил.т. въглища годишно, което е около 10% от производството на компанията.

Според експертите, делът на въглищата няма да намалее в скоро време в глобалния енергиен баланс. Руската електрогенерация иска да увеличи четири пъти изполването на въглища до 2020 година до 400 млн т годишно, напомня ръководителят на изследванията на въгледобивния отрасъл в Института по проблемите на естествените монополи.

Но в руските мащаби, въглищата могат да се конкурират с газа само в Сибир - там съотношението на цените на газ и въглища е блио до критическото значение 2:1.

Междувременно цените на въглища за енергетиката продължават да растат. Това е предизвикано от редица фактори, сред които търсенето на топливо, повишение стойността на въгледобива и транспортирането на въглищата, ръст цените на нефт и газ, колебания на валутните курсове.

Според анализаторите от Deutsche Bank, средните цени на въглищата за тази година ще съставят $55,5 за тон, през 2008 - $58 за тон, през 2009 - $59,5 за тон.

Изглежда общо мнение е, че цените на въглищата ще остават високи. Това ще е допълнителен стимул за износ. Едновременно с това цените на вътрешния пазар в Русия ще растат с незначителни темпове и експортната ориентация става още по- вероятна опция.