Руските металургически предприятия са принудени да съкратят производството си заради спада на потреблението от страна на строителни фирми и автопроизводители, пише „Газета ру".

Как ще се развиват събитията в металургическия бранш в близко време, никой не се наема да прогнозира. Едно е ясно: паниката на финансовите пазари доведе до понижение на инвестиционните планове на строителни и автомобилни фирми.  

В съседна Украйна кризата удари по-силно металургическия бранш. Анализаторите твърдят, че руските металургически предприятия ще последват съдбата на украинските фирми от бранша.

Първият от руските заводи, който изпитва трудности от кризата, Магнитогорския металургически комбинат, който обяви намаление на производството и съкращение на служителите. Финансовият директор на комбината каза, че през октомври ще има намаление на обема на производство с 25 на сто - от 1140 хиляди на 850 тона.

Основната причина за това е, че се е понижило търсенето на строителният прокат и световните цени са „незадоволителни".

„Магнитка" се оказа най-уязвимата компания сред руските фирми, смятат експерти. Кризата преминава във втора фаза, първата фаза е борсовият крах, втората фаза е кризата в реалния сектор, заявяват специалисти.

Не всички експерти са песимистични в оценките си. В Украйна ситуацията е по-сериозна. Руските металургични компании са ориентирани 50-60% към вътрешното търсене, докато Украйна насочва 70 на сто от производството си към износ.

Руските компании разполагат с много свободи средства, но това едва ли ще ги спаси при слабо търсене на продукцията и понижение на цените.