Руските  валутни запаси , трети по големина след  китайските и японските, са намалели с 97 милиарда долара за периода от януари до октомври 2008 година, съобщи  Централната банка на Русия в сряда, а за периода от август до ноември с 122.7 милиарда долара, съобщава Bloomberg .

Малко по-рано, на първи ноември 2008 година, руската Централна банка обяви, че резервите й са 484.6 милиарда долара. Сергей  Игнатиев, председател на Централната банка на Русия, обясни че чуждата валута е в процентно съдържание 45% долари 44% евро, 10% британски паундове и японски йени малко над 1%.

Уроците от деветдесетте.

Натрупването на резерва отрази решимостта на предишния президент Владимир Путин  да избегне повторение на 1998 година, когато резерва пада на 12 милиарда, като Борис Елцин, който е президент тогава се мъчи да заздрави рублата след 7 разточителни години от падането на комунизма.

 Спешните заеми от Международния Валутен Фонд не успяха, да предотвратят натрупването на 40 милиарден вътрешен дълг на Русия през онази година.  Последва рязък спад на индустриалната  продукция, банките изпаднаха в колапс, оставяйки вложители  без една копейка и хиляди безработни.  Краят на управлението на Елцин беше белязано от огромна носталгия в руснаците по сигурните ,според тях, дни на тоталитаризма.

Днес политиката за акумулиране на резерви е изправена пред много сериозен тест.Руската Централна банка, която управлява стойността, по която се разменя рублата срещу долара и еврото е изхарчила 57.5 милиарда долара, за да защити рублата.

Миналата седмица Кудрин заяви, че намаление на цените на петрола по никакъв начин няма да се отразят върху изпълнението на бюджета през следващата година  защото дори и в бюджета да се получи дефицит, той ще бъде финансиран от 134 милиардния резервен фонд и националния петролен фонд. Бюджетният излишък за 2008 година е почти 100 милиарда или 7.8 процента от БВП към ноември.

Не всеки, обаче е убеден в тези думи.

Централната банка ще продължи да губи от валутния резерв ,смята Антон Стручеревски, икономист от московската брокерска къща „Тройка диалог".Владимир Осаковски,  старши експерт икономист от Uni Credit Group  в Москва, смята че резервния фонд  трябва д а е повече от 200 милиарда долара за да се поддържа удобен буфер

Според други икономисти , като Дворкович, икономически съветник на Медведв, всеки резерв около 100 милиарда долара е добър за Русия.Централната банка изчисли ,че нетните външни капиталови потоци са 20 милиарда долара през 2007г. а капиталовите потоци към страната  са 82.3 милиарда долара.

 Парламентът и Централната Банка имат достатъчен резерв за да защитят руската валута и финансовата система, каза Владимир Путин на 19 септември. Дворкович потвърди малко по -късно , че правителството не е застрашено от намалението на валутните резерви.

 Централната банка позволи рублата да падне с 1 процент срещу долара и еврото ,на 11 ноември, и вдигна лихвения процент.Според Осаковски ще има още няколко девалвации и вероятно ще се установи плаващ валутен курс.

 Световната банка не споделя оптимизма на руските политици. Според нейната прогноза, темпа на растеж на БВП ще падне до 3%, рублата ще продължи да девалвира, капиталите ще продължат да изтичат от страната и бедните слоеве на населението ще се увеличават. За основа на анализа служи падащата цена на нефта и изтичането на капитали от страната.