Европейски агроспециалисти потвърдиха оценките на експертите от Световния съвет по зърното и Министерството на земеделието на САЩ за влошените перспективи за производство на зърно в Евросъюза „вследствие на неблагоприятното развитие на климатичния фактор".

На 18 октомври водещата европейска аналитична агенция Strategie Grains намали прогнозата за общия добив от зърнени храни в ЕС през 2012/13 година с повече от 1 млн. тона, в сравнение със септемврийската прогноза - до 269,5 млн.т., което е с 13,3 млн.т. по-малко от произведеното количество през предходния сезон 2011/12 г., коментира farmer.

В рамките на един месец европейските експерти редуцираха оценката си за производството на мека пшеница в общността с 700 хил. тона - до 123 млн.т. (128,7 млн. т - 2011/12 г.). Този път коригирането на прогнозата е предизвикано от преразглеждането на данните за добивите от мека пшеница във Великобритания, където вследствие на крайно неблагоприятни агрометеорологични условия средният добив от декар падна с 12 на сто, а оценката за производството е намалена с 600 хил. т., в сравнение с очакванията отпреди един месец (до 13,4 млн.т.).

При царевицата ситуацията също е влошена поради неблагоприятното за развитие на фуражната култура време в югоизточните територии, които според специалистите дават над 65 на сто от царевицата в ЕС. Прогнозата за добивите от царевица в този основен производствен регион е редуцирана с 1,3 млн. тона, в сравнение с очакваното допреди един месец равнище.

Този съществен спад частично се компенсира с увеличението на оценките за производство в Испания (с 240 хил. т.) и Полша (с 400 хил. т.), но като цяло за общността прогнозата за реколта 2012/13 г. е намалена с 900 хил. тона - до 52,8 млн.т., в сравнение с 55,6 млн.т., прогнозирани от Министерството на земеделието на САЩ само преди една седмица и 65 - 66 млн. тона реколтирани през 2011/12 година.

Експертите са категорични, намалението на производството на царевица с 20 на сто в сравнение с предходния сезон, предполага и рязко увеличение на вноса на фуражно зърно в Евросъюза - до 10,9 млн.тона. От Agritel, коментират, че новата прогноза за вноса превишава с респектиращите 2,4 млн.т. прогнозните данни от септемврийския доклад на Strategie Grains.