Хенри Полсън, министър на финансите на САЩ, е посочил, че най-добрата гаранция за стабилните действия на хедж фондовете са не законите, а увеличаването на бдителността, съобщава BBC.

В момента хедж фонодвете в САЩ са 9,000 на брой и контролират общо $1,5 трилиона активи.

Послън възглавява работната група към Президентството, която надзирава риска на финансовите пазари. Изявлението на Полсън е породило критики от страна на политици, загрижени за липсата на формална защита на инвеститорите в подобни фондове.

Министърът на правосъдието на щата Кънектикът Ричард Блументал е окачествил становището а работната група като несъстоятелно. В Кънектикът са разположени много хедж фондове и демократът Блументал е призовал за въвеждане на по-строги регулации в щата.

Промишлеността вече не е достатъчна закрила на свръх-богатите; нараства загрижеността в света, че нивото на риска за инвеститорите в подобни недостатъчно регулирани инвестиционни схеми е твърде високо.

Групата на водещите индустриални държави G8 ще предложи доклад за икономическите ефекти от дейностите на хедж фондовете когато Германия поеме президентството тази година.

Миналата година американския хедж фонд Amaranth загуби шест милиарда от фючърси с цената на газта. Случаят Амарант разтревожи пазара и инвестиционните и пенсионните фондове загубиха милиони долари, а също така привлякоха вниманието към липсата на контрол над мениджърите на хедж фондовете.

Предложение, идващо от SEC (Комисията по ценни книжа и валута) във Вашингтон, предвиждаше да се вдигне границата на активите, които физическо лице трябва да притежава за да участва в хедж фонд.

В момента инвеститорите в хедж фондовете в САЩ трябва да имат най-малко $1млн., а SEC предложи границата да се вдигне на $2.5 млн. Председателят на SEC Кристофър Кокс е посочил пред Комисията по банките на Сената, че от юли 2006 хедж фондовете се разглеждат като риск и пораждат сериозна загриженост.

Тези думи на Кокс дойдоха, след като Федералният съд отхвърли предложението от SEC, в което се настояваше хедж фондовете да отворят документацията си за проверка от държавните регулатори.