Министърът на земеделието Нихат Кабил и директорът на британската компания Био България Дивелъпмънт Кампъни г-н Патрик Нюман се договориха за подписването на меморандум относно Проект за развитие на земи с ограничени почви и обмяна на опит в областта на биологичното земеделие, съобщи пресцентърът на МЗГ.

Меморандумът предвижда да се инвестира в земи с органични почви и да се подпомогнат изостанали региони. Чрез проектът се очаква да бъдат привлечени чужди инвестиции в селскостопанския сектор.

Освен това по този Меморнадум Био България Дивелъпмънт Кампъни заедно с Кралския селскостопански колеж в Чиренчестър, Великобритания, са изготвили план за осъществяване на органично млекопреработвателно предприятие в България и производство на органични млечни продукти.

Предвидено е и да се обучават български експерти в областта на биологичното производство.

Министър Кабил посочи, че МЗП ще предостави информация за подходящи парцели, на които да бъде развивано биологично производство в страната.

Той припомни, че до 2013 г. България трябва да обработва биологично 8 % от площта си, за което ще се отпускат средства по Програмата за развитие на селските райони.