Отчет на свършеното до момента и ясен списък с поставените задачи и цели занапред, представи премиерът Пламен Орешарски пред българските медии.

Лично министър-председателят и лидерите на двете подкрепящи кабинета "Орешарски" партии - Сергей Станишев и Лютви Местан, седнаха на голяма кръгла маса до главни редактори и шефове на родни телевизии, радиа, информационни агенции, вестници и сайтове, за да поговорят открито за управлението.

Орешарски е почувствал нуждата да седне на такава маса, защото от началото на мандата си се е срещал със синдикати, работодатели, представители на бизнеса, но отчетът пред медиите е голяма стъпка към утвърждаване на открития стил на управление, който води правителството.

С критиката към предишното управление започна словото си премиерът, като изтъкна, че през последните четири години е воден управленски волунтаризъм, който се характеризира с еднолично управление с хаотични икономически и социални политики, нарушени принципи на демократичното управление, икономика в няколкогодишната депресия, разрастване на дълговете в сектора на държавните предприятия, като например енергетиката.

"Ако през 2009-та година раждаемостта у нас е достигнала 81 000 новоредени бебета, през 2013-та година раждаемостта слезе на 59 009 новородени бебета", посочи Пламен Орешарски като критерии за това как е управлявана държавата.

Друго доказателство за думите на премиера са и данните за усвояемостта на европейските средства, а именно през март 2013-та - изплатените средства по Оперативните програми са били в размер на 37 на сто от всички предвидени, а към края на февруари 2014-та са изплатени 58 на сто.

Подобрената събираемост на държавните приходи, които са с 500 млн. лева повече в сравнение началото на 2013-та година, възвърнатото ДДС на бизнеса, което през лятото е било 710 млн. лева, а в края на 2013-та са 240 млн. лева, затегнатият контрол в митниците и овладяната бежанска криза, са само част от изпълнените задачи, които премиерът Орешарски слага в графата "Успехи" на кабинета.

"Южен поток" и отношенията ЕС-Русия

По отношение на „Южен поток" министър-председателят каза, че трябва да го разглеждаме в цялостен контекст на ситуацията в Украйна - тече предварителна подготовка, която не е спряла. Орешарски допълни, че в следващите седмици ще следим взаимоотношенията между Русия и ЕС - ние сме между страните,които най-малко сме заинтересовани на каквото и да изостряне на взаимоотношенията, защото ще платим най-висока цена. Следим най-внимателно всяко развитие и се притесняваме на изостряне на по-нататъшни конфронтация, подчерта Орешарски.

Той вижда и ясен напредък както по "Южен поток", така и в изграждането на 7ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и интерконекторните връзки на страната ни.

"Накъде трябва да върви нашата страна?", попита Пламен Орешарски и сам намери отговорът на въпроса си - "към спазването на върховенството на закона".

Като други поставени цели премиерът посочи пред медиите повишаване на инвестицонната активност, подобряване на образованието, електронизиране на услугите в публичния сектор и не на последно място по-надежни здравни услуги.

"Необходимо е и заздравяване на политическата и парламентарната сисмема", призна още министър-председателят и заключи словото си с това, че демокрацията е лоша система, ако няма по-добра такава.