ЕVN Bulgaria планира да инсталира за летния сезон 2 мобилни подстанции в регионите на Слънчев бряг и Созопол, съобщиха днес от компанията.

Голяма част от инвестициите на дружеството са насочени към райони със силен икономически растеж и интензивно строителство и в тази връзка особено внимание се обръща на южното черноморското крайбрежие. До 2010 г. потреблението на електроенергия в този туристически регион ще се увеличи с около 130 мегавата спрямо 2006 г.

За посрещане на силно завишената консумация на електроенергия по Черноморието, от НЕК също са планирани допълнителни подстанции в региона. «Без тези допълнителни подстанции 110/20киловолта, не може да бъде гарантирана сигурността на електрозахранването по черноморското крайбрежие в натоварения туристически сезон», обяснява австрийската енергийна компания.

За да отговори на нарастващото потребление и да развива и инвестира в мрежата, на която е собственик, ЕVN Bulgaria планира да инсталира 2 мобилни подстанции в региона.

Стремежът на дружеството е те да да бъдат пуснати в експлоатация преди началото на летния сезон, като дотогава се очаква да приключат дейностите по изготвяне на съответната документация, транспортиране от Австрия и инсталирането на съоръженията.

Едната подстанция ще бъде монтирана в региона на Слънчев бряг, а другата ще подсигури допълнителни енергийни мощности в района на гр. Созопол.

Технологичното изпълнение и реализация на проекта на ЕVN Bulgaria вече е в пълен ход. Максималната мощност на всяка от подстанциите може да достигне 15 MVA. 

Стойността на двете съоръжения възлиза на около 7 млн. лева.

Подобен инвестиционен проект дружеството реализира през 2006 г., когато в района на Обзор бе инсталирана първата в България мобилна подстанция, също комплектна доставка от EVN - Австрия.

Припомняме, през есента на миналата година адвокатите на EVN принудиха България в лицето на Агенцията по приватизация да сключи извънсъдебно споразумение с австрийската компания (водеше се дело в международния арбитражен съд в Париж) и да й  заплати нето около 25 млн. лева.


Ставаше дума именно за енергийните мощности в Слънчев бряг, които държавата бе «обещала» да продаде на австрийците като част от сделката за € 271 млн. за 67% от електропреносната мрежа в Пловдив и в Стара Загора. Миноритарните акционери в «Слънчев бряг АД» оспориха цената на електропреносната мрежа на територията на курорта, определена с оценка от 2004 година. За загубата на над 12 млн. евро Агенцията по приватизация се оправда с «недоглеждане» на «много сложните» приватизационни договори.

Сега ЕVN Bulgaria ще вложи общо над 22,5 млн. лева за инвестиции и ремонти в района на Южното Черноморие през 2008 г., казва се в съобщението, разпратено до медиите. «Дружеството работи в тясно сътрудничество с НЕК, общините и всички институции за дългосрочно осигуряване на по-добро и качествено захранване с електроенергия».