Млекопроизводителите от Старозагорско ще протестират от 12.00 часа пред областната дирекция по земеделие и гори в центъра на областния град, съобщи Танчо Колев, председател на Сдружението на млекопроизводителите от регион Стара Загора, информира "Фокус".

На фермерите не им е било разрешено да протестират на ГКПП „Капитан Петко Войвода" при границата с Гърция, както те предварително обявиха. Стопаните от региона отбелязват вече една година от започването на протестите си с искания за целогодишна държавна помощ от 20 ст. на литър качествено мляко.

Според news.bg, ако от община Свиленград не позволят блокадата, фермерите ще призоват колегите си от цялата страна към нови протестни действия.

България трябва да поиска като Румъния удължаване на преходния период до 2013 година, в противен случай, за втори път след 1990 година ще има масова ликвидация на ферми и животни, предупреждават старозагорските млекопроизводители, защото малките ферми нямат възможност до края на 2009 година да изпълнят условията животните да се отглеждат извън селата.

Ако в началото на 2010 година в България трябва да останат само големи ферми, това означава унищожаване на 150 от 270 хиляди животни.

Фермерите настояват държавата да създаде гаранционен фонд за спасяването на животновъдството, защото всички сектори обслужват кредити.

В декларация до президента, премиера, председателя на НС и министъра на земеделието, старозагорските млекопроизводители настояват за изпълнението на техните искания, за плащанията на литър мляко, на глава животно, както и оземляване на безимотните стопани в страната.

Първият протест в Стара Загора беше на 2 септември миналата година - вече изминаха една година и един месец. За това време получихме само обещания. Единственото, което реално се случаи, е да отпуснат средства по европейския регламент de minimis.

Получихме субсидия от 20 ст. само за три месеца, а обещаната за субсидия на глава животно още не е изплатена. В проектобюджета за следващата година също не е предвидена такава субсидия за нас. Не получихме пари и от бюджетния излишък", обобщи Танчо Колев.