Финландски социолози са изяснили, че хората с общителен характер средно печелят 15% повече от необщителните си колеги. Добросъвестността в работата не се отразява никак на заплатата, информира Взгляд.

Изводът е направен от учените от финландския университет Ювяскюл. В хода на изследванията общителността на човека се е оценявала по петобална скала. Човек, получил оценка с бал по-висока от своите колеги, също и печелил средно с 15% повече.

Според резултатите от изследването, комуникативността се е оказала единствената черта от характера, която оказва влияние на кариерата и работната заплата. А например добросъвестността на работника не се отразява на заплатата му.

На разговорчивите, активни работници отдават предпочитание и компаниите, занимаващи се с подбор на персонала. „Ако човек е твърде затворен, страхлив, дръпнат в общуването си с хората, то тогава ответната страна често отговаря с  боязън и ненужно критично отношение, а това разбира се не е положителна черта за един ръководител" - твърди директор на HR компания.

С други думи, за да се получи добра заплата или да се направи кариера, знанието и опитът не стигат - трябва също и активност, общителност, комуникативност, коментират руснаците.