Областният управител на Плевен Цветко Цветков е поискал вчера в Министерство на външните работи да се преразгледа режима за издаване на визи за руски граждани, ангажирани със строителството на АЕЦ "Белене".

Има много сериозен проблем с достъпа на руските специалисти, признаха от областната администрация в Плевен. До момента на руските граждани, заети в проекта АЕЦ "Белене", се издават визи клас С- с валидност една година и право на престой в нашата страна 90 дни.

Това е някакво недоразумение и не е възможно на постоянно ангажирани в рамките на 6 години работници и служители да бъдат издавани такъв тип визи, смятат от Област -Плевен.

Областният управител е поискал издаваните визи да бъдат клас D- с право за продължително живеене и полагане на труд, докато траят ангажиментите им у нас.

До края на годината в Белене трябва да пристигнат поне 300 специалисти от руската компания "Атомстройекспорт", която спечели търга за строителството на Втора атомна.

Те обаче няма къде да бъдат настанени, защото единственият ремонт на спални помещения, който тече в момента, е на хотелската база на НЕК. Тя разполага с 90 легла, уточни завеждащият "Връзки с обществеността" в Областна администрация Плевен Ева Маринова.

От "Атомстройекспорт" са предложили да купят всички изградени до 1991 г жилищни блокове за работници, да ги ремонтират, да ги ползват 8 години, колкото ще трае целия проект до завършването на атомната електроцентрала и след това отново да ги препродадат на НЕК.

От електрическата компания обаче все още не са одобрили такъв вариант. Оттам били готови да отпуснат не повече от 8 до 10 млн. лева, които ще стигнат за ремонта само на 3 от блоковете - номера 119,120 и 121.

По предварителни разчети, които са направени на база проекта за АЕЦ "Белене" и са съвсем близки до реалните, до края на 2008 г в Белене трябва да работят 2500 души, а във финалната фаза на първия енергоблок през 2011 г- 8300 души, информира Маринова. 

Предполага се, че това ще бъдат 8300 нови работни места, предимно за български граждани, уточни тя.

Няма никаква яснота обаче къде и как ще се настанят толкова много хора. В момента на строителната прощадка на атомната електроцентрала са изпълнителният директор на площадка "Белене" от страна на "Атомстройекспорт" Сергей Худяков и главният инженер  Анатолий Кучеренко.

Те правят изчисления и подготвят възможни варианти за разстановката на работниците и специалистите при започване на същинската работа по проекта.

Тази вечер се очаква НЕК да изпрати потвърждение в Областна администрация Плевен за изготвяне на списък със строителни фирми от областта, които да бъдат включени като подизпълнители в строителните дейности, съобщи Ева Маринова.

Такова предложение е отправяно многократно до НЕК, но оттам досега не са нито потвърдили, нито са отказали възможността за приемането на такъв списък.