Единната европейска валута достигна до исторически връх спрямо йената и премина границата $1.35 спрямо долара и така разчисти терен за битка между френските политици и Европейската централна банка за валутния контрол, гласи коментар на Daily Telegraph.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише даде гаранция, че лихвените равнища ще бъдат вдигнати на 4% през юни, стеснявайки разликата с лихвата в САЩ. „Днес няма да кажа нищо, което ще промени очакванията за месец юни", каза банкерът.

Глобалните валути преминават през процес на генерално прегрупиране, след като Европа зае мястото на мотора на световния икономически ръст, а САЩ се препъна и светът започна да търси алтернативи на доларовите си активи.

В добавка към това, хедж фондовете възобновиха „carry trade" практиките си, като заемат в Токио на ниски лихви и жънат по-висока възвръщаемост в други валути навсякъде другаде по света. Австралийският долар, който е най-добрият барометър за carry-trade, достигна 18-месечен връх спрямо йената вчера след почти вертикално нарастване през последния месец.

Тук вече не става въпрос за лихви: carry trade движи всичко", казва валутния шеф на Bank of New York.

Глобалната система не се движи в нормалния си темп, защото главните валути на Азия са фиксирани или управлявани от правителствата и така Европа трябва да понесе изцяло смъкването на долара. Китайският юан следва долара, докато йената се обезцени спрямо евро с повече от 60% от 2001, резултат от почти нулевите лихви в Япония.

„Това, което ме притеснява, е че всичко това може да доведе до валутна война. Резервите на Китай достигнаха $1.2 трилиона, това е 200 милиарда повече отколкото през ноември. Ако се управлява зле, може да се превърне в катализатор за конфликт".

Германия е достатъчно силна за да издържи на болката от „супер - евро", но данните от първото тримесечие показват, че Toyota е направила истинска инвазия на германските пазари, докато продажбите на Volkswagen са паднали с 12%.

А икономиките от Средиземноморския „клуб" са далеч по-уязвими. МВФ предвижда германската икономика да се радва през 2007 на излишък по текущата сметка от 5.3% от БВП, но Испания ще има дефицит от 9.4%. „През цялото време нараства разделението Север - Юг. Франция започва да усеща притеснения", казва икономистът за Европа на Barclays Capital.

Никола Саркози и Сеголен Роял, двамата водещи кандидати във френските избори, обвиняват ЕЦБ в това, че осакатяват икономиката чрез монетарно „свръх-въоръжаване".

Саркози заяви, че ще започне „дипломатическа офанзива за създаване на Европейско икономическо правителство, което да замени функциите на банката". : „Искам европейците да могат да правят с евро това, което американците правят с долара и японците с йената. Евро не принадлежи на господин Трише".