Шефът на ОбС ­Свищов доц. д-р Андрей Захарев поиска провеждането на референдум за изграждането на АЕЦ "Белене". Идеята бе представена по време на продължилия близо 3 часа обществен форум по повод 30-годишнината от земетресението с епицентър планината Вранча, Румъния, което отне над 115 човешки живота в Свищов, писа в."Янтра днес".

Има твърде много неизяснени въпроси в Доклада за оценка на въздействието върху околната среда. Сред тях са съхраняването на ядреното гориво, влиянието върху ВиК, ерозията и подпочвените води. Не трябва след 50 години Свищов от Космоса да изглежда само едно мъждукащо ядро, излъчващо радиация, допълни той.

Отворено писмо до президента против изграждането на АЕЦ "Белене" гласуваха присъстващите.

"30 години след катастрофалното земетресение не са взети поуки от предупреждението на природата, на чуждестранните специалисти в областта на енергетиката, изказали се против строителството на атомна централа между Белене и Свищов и против желанието и решението на населението, че в силно земетръсен район не бива да се строи централа", се казва в документа, приет от участниците в дискусията.

Освен до президента писмото е адресирано и до министър-председателя, председателя на Народното събрание, министрите на икономиката и енергетиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и по бедствията и авариите.

На 22 или 23 март ще се проведе среща с румънски партньори от област Телеорман против строителството на АЕЦ.