Големите играчи в бизнеса с диаманти започнаха да намаляват добива на скъпоценните камъни, пише "Ведомости".Финансовата криза може да провокира намаляване на търсенето на брилянти и, следователно, намаляване на цените диамантите, което не трябва да се допуска, отбелязва анализаторът на агенцията "Rough & Polished" Сергей Горяинов. Подобни мерки сега предприемат и други диамантени компании, допълва той.

Преди няколко дни "De Beers" обяви, че съкращава добива. Горяинов смята, че и в този случай може да става дума за спад на добива с 30%. Според него подобна стъпка ще предприеме и гигантът "Рио тинто".

"Алроса" също съобщи, че намалява обема на доставките на диаманти за пазарите с 30%, съобщи представител на компанията. Въпреки че търсенето спада, от компанията  не смятат да намалят планирания за тази година добив на диаманти на стойност от 2,29 милиарда долара, заявява източникът на "Ведомости".

Приходите на "Алроса" през тази година се очаква да достигнат 3,04 милиарда долара, докато през 2007 г. са били 2,95 милиарда долара.

Излишъците от добитата суровина ще попаднат в Гохран. Гохран е специален фонд за съхраняване на ценни метали към руското Министерство на финансите. Компанията не може да затвори мините по технологически и геоложки причини, допълва той.