Изпълнителният директор на „Телеком Австрия" Борис Немсич потвърди интереса на австрийската компания към близо 20%-ния държавен дял в гръцкия национален телеком OTE, съобщи AP.

Двете комуникационни компании са мажоритарни собственици на двата най-големи мобилни оператора у нас „Мобилтел" и „Глобул".

Шефът на австрийската компания заяви в същото време, че не очаква офертата на „Телеком Австрия" да бъде една от водещите, тъй като в приватизацията на обявеният за продажба държавен дял на гръцкия телеком ще участват още телеком гиганти като „Deutsche Telekom" и испанската „Telefónica".

Собствениците на нашия мобилен оператор „Мобилтел" заявиха, че са проучили OTE много внимателно, тъй като гръцката компания извършва пазарна експанзия в Югоизточна Европа, точно както и австрийците.

„Разширението на дейността в тази регион е от изключителна важност за нас, за това и проявяваме подобен интерес от взаимно стратегическо сътрудничество и партньорство с OTE", допълни още Немсич.

Изпълнителният директор на австрийците допълни още, че едно подобно сливане трябва да бъде в изгода и интерес и на купувача и на продавача в такава приватизационна сделка.

Припомняме, че подобно сливане между собствениците на двата най-големи мобилни оператора у нас „Мобилтел" и „Глобул" беше многократно обсъждано през последните няколко месеца.