Водещата руска банка „Альфа-банк" разпространи анализ за развитието на руската икономика през 2008 г., наричайки го „Строим корпорация ‘Русия'". Главната инвестиционна идея в документа е „повече газ, по-малко нефт" - пише РБК.

Прогнозира се, че основният индекс на руската фондова борса РТС ще отбележи през годината ръст в размер на 28% до 2920 пункта. „След бурните седмици на първата вълна на световната криза, Русия е възнаградена и през тази година може да стане тихо пристанище за международните инвеститори".

Дори тези инвеститори, които влагат без особен подбор в акциите на руския капиталов пазар, могат да очакват до 30% доходност, считат специалистите на Альфа-банк. Основен двигател на ръста на борсовите индекси ще стане потреблението на руснаците, чиито доходи ще се увеличат средно с 15% за година.

Най-съществен принос в ръста на индекса РТС ще имат секторите газ, стомана, телекомуникации, потребителски стоки, търговия на дребно, транспорт. Най-слабо привлекателни за инвестиции са петролните компании, тъй като „забележимото намаление на данъчният режим за тях се намира отвъд пределите на инвестиционния хоризонт". Препоръчва се техните акции да се продават.

Главното инвестиционно бъдеще е в газа, а фаворитът е „Газпром". Потенциалът на ръста на акциите му  е 56%, което се свързва с 25% повишение на тарифите вътре в Русия през 2008 г. Съветът на анализаторите е да се откриват дълги позиции с ценните книги на Газпром.

Освен Газпром, препоръките на Альфа-банк включват акциите на НОВАТЕК, „Интегра", „Система-Галс", „Аерофлот" (+31%), Сбербанк. В края на декември бяха посочени и други фаворити: „ВимпелКом", X5 Retail Group, „Магнит", „Северсталь".

За инвеститорите Русия през 2008 ще бъде „сигурно пристанище" - пише в стратегията за фондовия пазар. За това ще способства политическата стабилност в Русия, изолацията от проблемите на ипотечния пазар на САЩ и високите цени на петрола (над $60 за барел). Прогнозира се икономически ръст от 6.5% от БВП, 15% увеличение на златно валутните резерви до $535 млрд. Рисковата премия след президентските избори значително ще спадне.

Все пак има и такова нещо като инфлация и според Альфа-банк за цялата година тя ще е 13%. Освен това продължителният световен кризис на ликвидността е най-големият риск за ръста на руския пазар на акции. Засега оптимизъм внушава благоприятната динамика на руския пазар по сравнение с другите световни индекси.

Висока летва за индекса РТС до 2800-3000 пункта поставят и други пазарни играчи: Дойче Банк (оптимистичен сценарий), „Ренесанс Капитал", „Тройка Диалог".

Нека обаче след руския оптимизъм чуем и отрезвяващи гласове с прогнози за ръст до 2550 - 2650 пункта. А директорът на аналитическия департамент на Банка на Москва Кирилл Тремасов не изключва, че в случай на рецесия в САЩ пазарът в Русия за пръв път от 2000 г. може да излезе на червено.