Противоречива новина пристигна късно снощи от пресцентъра на МОСВ. На никое топлофикационно дружество в страната няма да се наложи да купува емисии въглероден диоксид, защото всички са получили толкова, колкото са заявили, че изхвърлят в атмосферата.

Топлофикационните дружества в България са подали верифицирани доклади за 2007 година и с решение на Министерския съвет от 30 април квотите за емисии са им били (пре)разпределени. Отпуснатите квоти се равняват на верифицираните количества.

Позицията на шефа на МОСВ Джевдет Чакъров е, че този принцип на преразпределение на квоти следва да бъде приложен и за Националния план за разпределение на квотите емисии парникови газове за периода 2008-2012 година, който се подготвя в момента.

Какви са изводите от горната информация? Всяка инсталация у нас получава разрешение да замърсява толкова, колкото замърсява. Поне един от факторите, които могат да вдигнат цената на топлото за хората, по чиновническо решение уж се неутрализира.

От друга страна обаче изкуствено се отнемат мотивите за екологични подобрения за топлофикациите. Редуцира се възможността за търговия с квоти и от това допълнителни печалби за дружествата, които печалби да се реинвестират в технологични подобрения.

Така че популисткото решение (на МОСВ?) да разпредели квотите на топлофикациите според статуквото не съответства на идеологията на Европейския съюз за устойчиво развитие.

От МОСВ изтъкват, че България иска „справедливо решение по въпроса" и обжалва плановете на Европейската комисия да се намалят предоставяните на България квоти за вредни емисии, заявени по двата Национални плана - за 2007 и за 2008-2013 година.

Вчера от Асоциацията на топлофикационните дружества съобщиха, че половината от абонатите на топлофикациите в цялата страна не си плащат сметките за парното. Като основна причина се посочва липсата на доверие от страна на потребителите в дружествата, заради лошото качество на предлаганата от тях услуга и завишените сметки.