"Dalkia International" ще инвестира 20 млн. лв. през следващите пет години в "Топлофикация-Варна" ЕАД, съобщи "Днес+".

Това стана ясно по време на първата пресконференция на компанията в морската столица, след подписания преди месец договор с Агенцията по приватизация за придобиване на 100 % от капитала на дружеството.

Директорът на "Dalkia" за Централна и Източна Европа Жан Мишел Мазалера съобщи, че до няколко седмици сделката ще приключи окончателно и компанията ще получи официално ключовете на дружеството.

Най-рано през лятото ""Dalkia International" ще има по-голяма яснота по новия план на развитие на "Топлофикация-Варна". Мазалера каза още, че компанията ще спазва ангажимента си според приватизационния договор и през следващите 3 години ще запази сегашните нива на Фонд работна заплата, което било гаранция за запазване числеността на персонала. 

В дружествата си в Централна и Източна Европа "Dalkia" е разработила система за използване на различни видове горива, в това число и на биогорива. Все още не е ясно обаче дали и във Варна ще се работи с биогорива, тъй като това решение зависело от ресурса и доставчика на горивата.

"Приватизацията на "Топлофикация-Варна" е много важна и е първата сериозна инвестиция на "Dalkia" в България за развитието на компанията на нашия пазар", каза Мазалера при представяне на плановете на компанията за развитието на дружеството.

Основните насоки, в които ще работи новият собственик на "Топлофикация-Варна", са запазване на приемливи цени на парното за настоящите потребители, предлагане на прозрачни услуги, подобряване на енергийната ефективност на дружеството и на екологичните му показатели, удовлетворяване на клиентите и сътрудничество с местните власти.

Към настоящия момент "Топлофикация-Варна" обслужва около 10 % от населението на морската столица, затова основните цели на ръководството на компанията са и модернизация и развитие на дружеството.