Турската част на енергийна компания Сетгаз е сключила предварителни споразумения с българското правителство за изграждането на газопровод от Турция до Стара Загора.

Това заяви бившият директор на Булгаргаз Васил Филипов по време на пресконференция на движението за енергийна независимост, на която участие взеха и други енергийни експерти.

По думите на Филипов така се прави пробив на газовата хватка на Русия, в чийто плен сме десетилетия наред.

Проектът се изгражда с подкрепата на турското правителство, както и на американските партньори, които са обещали подкрепа и финансиране за интерконекторната връзка.
Очаква се дебитът на тръбата да бъде 5-6 млрд. куб .метра. Припомняме, средно годишно България изразходва между 3,5 - 5 млрд. куб. м.

Това означава, че новата връзка би могла напълно да осигури нужното на България количество природен газ. Подписването на документите, които на този етап не са обвързващи, е станало през август месец, като според Филипов до две години е възможно газопроводът да бъде изграден.

По друга тема, свързана с газовите въпроси, енергийният експерт Христо Казанджиев заяви, че изграждането на Южен поток през наша територия ще струва на България 1,5 млрд. евро. Това са средства, с които страната ни не разполага, и за да бъдат осигурени те, е възможно да бъде заложена газопреносната ни мрежа, което ще е фатално за енергийната ни независимост, тъй като съществуващите в момента тръби могат да попаднат в руски ръце.

Според председателя на Българския енергиен форум Иван Хиновски след обявените претенции в размер на 1 млрд. евро на Атомстройекспорт Русия вече се е включила в предизборната кампания у нас, тъй като референдумът за атомната централа в Белене ще бъде център на политическия дебат у нас.

Пресконференцията беше трибуна на Васил Филипов да отправи остри критики към собственика на газовия посредник Овергаз и председател на БСК Сашо Дончев, който според Филипов е проводник на руските интереси в България.

По думите му, Овергаз нерегламентирано е изнасяла данни за ежедневното потребление на газа в България.

Информацията е била източвана от компютрите на Булгаргаз през нощта, като краен получател е била холандска офшорка, собственост на Дончев.
По думите на Филипов за това е била сезирана прокуратурата, но тя след това е спряла разследването.