Цената на петрола се задържа около нивото $60 за барел във вторник, след като от ОПЕК подготвят спешно понижение на дневните добивни нива с 1 млн. барела, за да не позволят на цената да продължи низходящото си движение.

Допълнителното отежняване на геополитическото положение със Северна Корея, които вчера проведоха първия си тест с ядрено оръжие, допринесе положително на цената на петрола.

Американският лек суров петрол се покачи с 8 цента до ниво $60.04 за барел тази сутрин, като добави нови 20 цента към стойността си от понеделник. За момента цената остава в близост до рекордно ниските си стойности от $57.75 за барел, отбелязани миналата седмица и с 26% по-ниски от най-високите стойности на „черното злато" през юли. Лондонският сорт Брент петрол се понижи с 4 цента до ниво $60.50 за барел.    

Според анализатори на стоковите пазари, страните от ОПЕК вероятно вече са намалили с определен процент дневните си квоти, което означава, че пазара така или иначе вече е подготвен и може да няма голяма „истерия".

Президентът на ОПЕК Едмънд Даукору е изпратил официално писмо в понеделник до членовете на организацията с предложение да се намали общото производствено ниво с 1 млн. барела дневно. В писмото Даукору е изисквал отговор до края на деня във вторник.

Припомняме, че миналия месец Нигерия и Венецуела обявиха, че ще редуцират производството си, а сега изглежда, че и останалите членове на картела са готови да се лишат от част от добива си. Петролните министри на страните все още се договарят за условията около спешните мерки.