Цветко Цветков, областен управител на Плевен, пред "Икономически живот"

Какви проекти подготвя община Плевен, за да получи финансиране от европейските оперативни програми?

-
В областната служба е създаден специален отдел „Регионално развитие", в който квалифицирани експерти координират работата по оперативните програми. Оказваме съдействие на общините като бъдещи бенефициенти в различни направления и програми.

Оказва се, че много служби работят за информиране, а хората по места пак не знаят за какво става дума.

- Кои хора не знаят? По Оперативна програма „Регионално развитие" имаме подадени 10 проекта, 5 от които са вече одобрени. Сега подготваме проект за развитие на културната инфраструктура в региона. В него се включват идеи за реновиране на големи читалища в областта.

Вече са одобрени два проекта по Оперативна програма „Регионално развитие" за пътна инфраструктура на стойност 16 млн. евро. Скоро внесохме 7 проекта по програма ФАР, „Трансгранично сътрудничество".

Мога да кажа, че сме една от малкото области в България, която направи еврорегион със съседна румънска област и сега си партнираме, за да можем да кандидатстваме в съвместни проекти, защото такова е изискването на Европейския съюз.

Вече сме изградили екипи за съвместна подготовка на проекти по тази оперативна програма. От тях очакваме да получим от 2 до 6 млн. евро, с които ще решаваме развитие на инфраструктурата и туризма. Още повече, че Плевен е град, в които преди 100 г. са загивали румънски воини и това също ще се използва при подготовката на проектите.

В сферата на културния и винен туризъм и въз основата на публично-частно партньорство, направихме винарска изба в една от пещерите на парк „Кайлъка" .

От коя от оперативните програми очаквате да получите най-много средства?

-
В „Регионално развитие" вървим напред, но е важно да кандидатстваме с проекти за изграждане на образователна инфраструктура, в социалната и културната сфера. Държавата не може да реши проблемите в тези области и затова общините трябва да се справят сами.